Здраве и красота

Хитри начини да се предпазите от напълняване по празниците

Как да се справим с празничното преяждане

27.04.2019г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-хубавото време от годината е това, в което отбелязваме любимите си празници. Великден наближава, а заедно с него и уханието на празничните трапези, което примамва да похапнем от всички изкушения.

Най-трудно е именно да се устои на вкусните лакомства на празничната трапеза. По празниците често разваляме режима си на хранене и качваме килограми.

7 красиви начина да боядисаме яйцата за Великден

За да се предпазите от този риск, вижте някои малки трикове на трапезата за Великден, които ще ви помогнат да не напълнеете.

Заменете алкохола с натурално газирана вода

Избягвайте допълнително обогатената с въглероден диоксид вода. Вместо нея наблегнете на минералната, трапезната или, ако предпочитате, натурално газираната. Те са по-добрата алтернатива на сладките напитки и най-вече алкохола, тъй като са много калорични и добавят излишни калории към и без това многото такива, погълнати на празничната трапеза.

Не гладувайте преди празничната вечеря или обяд

Една често срещана грешка, която много хора правят, е да не слагат нищо в устата си, докато не седнат на трапезата. Това е неправилна стратегия, която поставя организма пред истинско предизвикателство. Може да мислите, че гладуването преди обилното хранене ви спестява излишни калории, но това е стрес за организма. Той превключва на режим „изчакване“ и когато започнете да се храните, тялото складира калориите под формата на мазнини, като начин да се предпази от последващо гладуване.

Специалисти съветват преди празничната трапеза да се похапва нещо полезно и не толкова калорично, за да може организмът да поддържа здравословния ритъм на метаболизма.

Дъвчете дъвка, докато месите или готвите

Когато готвите нещо е нормално да се изкушите да опитате. Опитването може да се превърне в същинско похапване. Рискът е най-голям при месенето на печива. За да се предпазите от този вреден навик, дъвчете дъвка, докато приготвяте празничната трапеза.

Не се подлагайте на изтезания

Ако все пак ви се прииска да опитате нещо от вкусните гозби предварително или стомахът ви пристърже силно, похапнете нещо малко. Ще се почувствате по-удовлетворени и няма да забавите метаболизма си.

Интересни факти за Великден

Инвестирайте в кутии за храна за вкъщи

Ако сте на гости и ви е неудобно да оставите чинията си полупълна, за да не обидите домакина, поискайте да ви сложат храната за вкъщи. Това е винаги добра опция, когато искате да ограничите калориите, но без да изхвърляте храна.

Носете плътно прилепнали дрехи

Ако смятате, че трудно ще устоите на вкуснотиите на трапезата, използвайте тази стратегия. Облечете тесни дрехи, които да не ви позволят да преядете. Препоръчително е все пак да не прекалявате, защото твърде силното пристягане на тялото има цялостен вреден ефект.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
xoxo ( преди 4 години )
If you only overeat during the holidays, you will never be fat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар