Здраве и красота

6 навика, които увреждат бъбреците

Продължителното седене е едно от тях

26.05.2019г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Задържане на урина, недостатъчна консумация на вода, неглижиране на настинки, са само част от лошите ни навици, които излагат на риск здравето на бъбреците ни. Органи, участващи в образуването на червени кръвни телца, регулират кръвното налягане, детоксикират вътрешните органи, елиминират излишните течности, контролират всички основни минерали, съдържащи се в кръвта.

Кои други навици могат да нарушат функцията им?

Продължително седене

Знаете ли, че редовната физическа активност спомага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на нормален метаболизъм на глюкозата? Все фактори, които са важни за поддържане на бъбречното здраве. Седенето за дълги периоди от време без движение може да увеличи риска от бъбречно заболяване с 30%. Ако работата ви е зад бюро и седите продължително, опитайте се 2-3 пъти седмично да спортувате или ходете повече пеш.

Претоварване

Вдигането на твърде тежки предмети, претоварването с тежести в спортната зала, като цяло тежката физическа активност, може да навреди на здравето на бъбреците. Състоянието е познато още като рабдомиолиза, при което набраздената мускулна тъкан, наречена миолиза се разпада и освобождава мускулния белтък в кръвния поток. Състоянието може да протече и без симптоми.

Чест прием на някои медикаменти

Въпреки че противовъзпалителните лекарства като аспирин или ибупрофен са безопасни при умерена употреба, честият им прием също може да увреди бъбреците. Аналгетиците, които се продават без рецепта, намаляват притока на кръв към бъбреците и влошават тяхното функциониране, особено ако вече имате бъбречно заболяване.

Недоспиване

Добрата почивка и достатъчните часове сън, са изключително важни не само за поддържането на красива кожа, здравословно тегло, но и за здрави бъбреци. Циклите на сън / събуждане регулират и координират бъбречната функция, а тъканите на този орган се подновяват само по време на сън.

Недоспиването може да причини и атеросклероза или втвърдяване и запушване на артериите. Състоянието може да е причина за високо кръвно налягане, което може да претовари бъбреците и да причини бъбречна недостатъчност с течение на времето.

Консумирате твърде много месо

Свръхконсумацията на животинския протеин създава много киселина в кръвта, която може да предизвика ацидоза, състояние, при което бъбреците не могат да поддържат баланса на рН на тялото.

Препоръчителният дневен прием на протеини е около 1-1.6 грама на килограм телесно тегло.

Свързани статии

Твърде много сол и захар

Знаете ли, че 95% от натрия, консумиран с храни, се метаболизира от бъбреците? Ако консумирате твърде много солени храни, вие затруднявате работата на бъбреците и други органи във вашето тяло.

Честата консумация на захар и захарни изделия също вреди на бъбреците. Тя е отговорна за покачването на телесното тегло, кръвната захар, кръвното налягане, диабет. Водещи причини за бъбречни проблеми.

Препоръчителният дневен прием на сол е около 3,75 грама (1 ч. л. сол е 8 грама), за захар 6 ч. л.

Коментирай