Здраве и красота

5 признака, че кето диетата не е за вас

Модерно и актуално не означава здравословно

03.06.2019г. / 12 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетите не са за всеки. Неслучайно хранителните режими са толкова разнообразни – за да може всеки да си избере точния начин на хранене според нуждите на своето тяло.

Една от най-актуалните диети е кетогенната диета, при която основен акцент в храненето са протеините и мазнините за сметка на въглехидратите, които не са напълно изключени, но са сведени до минимум и до определени видове.

Ако сте решили, че кето диетата ще ви помогне най-после да отслабнете без да гладувате и сте последвали хилядите ѝ привърженици, кълнящи се в успеха ѝ, но се чувствате ужасно, това си има своите причини.

10 начина да отслабнете натурално без диета

Както всеки друг хранителен режим, така и кето диетата не е за всеки. Ето признаците, че не се налага да продължавате да си го причинявате:

1. Мразите я.

Някои хора просто не понасят консумацията на големи количества мазнини. Те ги карат да се чувстват зле. Ако и на вас ви се повдига всеки път само при мисълта, че е време за ядене, кето диетата е тормоз за тялото и психиката ви и не е за вас.

В крайна сметка здравословното хранене трябва да ни кара да се чувстваме добре, да сме леки като перце и да не изпитваме неприязън към това, с което се храним всеки ден. В противен случай нивата на стрес в организма нарастват драстично, което е всичко друго, но не и полезно за вас.

2. Имате хормонални проблеми.

Хормоналните заболявания и дисбаланси могат да са различни и все сложни. Без значение дали се борите с щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, диабет тип 2 и още много други, тези заболявания включват прилагането на редица лекарства и практики.

Обикновено се смята, че кето диетата е подходяща в тези случаи, защото изключва въглехидратите, сочени за главни виновници в усложненията, произтичащи от тези заболявания. Тя обаче е подходяща само в някои случаи. Понякога тя може да допринесе за покачването на теглото вместо за неговата редукция.

Задължително е да се консултирате с ендокринолог преди да предприемете каквито и да е промени в начина на хранене, особено драстични такива, каквато е кетогенната диета.

3. Стомахът ви страда.

Тази диета е доста бедна на фибри поради пониженото присъствие на плодове и зеленчуци в нея. Те присъстват, но не заемат централно място. Обикновено влакнините се добиват чрез консумацията на бобови, зърнени култури и някои бедни на захари плодове, но това се оказва недостатъчно за стомаха и червата при някои хора.

Възможно е да започнете да страдате от запек, подуване, газове, спазми, раздразнения в стомаха и червата.

Коментирай