Здраве и красота

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

Подобрява състоянието на кожата

14.05.2022г. / 12 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за рапицата? Това е растение с яркожълти красиви цветчета, което се отглежда масово. От нея се произвежда фураж, рапично олио, технически масла и други. Но това е едно от любимите растения и на пчелите, които ни даряват с рапичен мед.

Медът от рапица има чудесен вкус, бързо кристализира и има редица терапевтични приложения. Така например, редовната му консумация подпомага релаксацията на нервната система. Защо да добавите рапичен мед към менюто си?

Полезен при гастрит и язва на стомаха

Този вид мед има антибактериални и противовъзпалителни елементи и се смята, че спомага за заздравяването на лигавицата на стомаха и успокоява раздразнението. Естествените захари в меда захранват добрите бактерии в червата, като допринасят за по-доброто храносмилане.

6 вида мед и техните полезни свойства

Антибактериално и противовъзпалително действие

Както споменахме, медът от рапица притежава леки естествени антибактериални и противовъзпалителни свойства. Действието му е предимно локално, поради което може да помогне за облекчаване на инфекциите на горните дихателни пътища, като настинки или грип и да подобри симптомите им.

Успокоява кашлицата и възпаленото гърло

Консумирането на суров мед от рапица може да спомогне за намаляване на дискомфорта и болките в гърлото, както и на кашлицата. Специалисти препоръчват за по-голям ефект след като сме хапнали от меда около час да не приемаме друга храна и напитки.

10 прости начина да детоксикирате тялото си всеки ден

Вкусен източник е на витамини и минерали

Медът от рапица доставя на организма разнообразие от основни хранителни вещества, като калий, фосфор, калций и магнезий, както и в малки количества цинк и натрий. Но загряването на меда може да намали техния ефект и особено този на витамин С.

Подобрява състоянието на кожата

Ако кожата ви има неравномерен тен или акне, медът от рапица може да подобри състоянието ѝ. Поради неговата консистенция, той действа като естествен ексфолиращ агент, който спомага за отпушване на порите, намаляване на себума, почистване на кожата и намалява образуването на пъпки. Редовното му прилагане като маска, прави кожата по-сияйна и красива.

Свързани статии

Действа тонизиращо

Както останалите видове мед, така и рапичният действа енергизиращо срещу умората и хипогликемията. Освен че съдържа естествени захари, сортът ни доставя всички видове хранителни вещества, антиоксидантни съединения и други елементи, които допринасят за неговия тоничен ефект.

Според проучвания, този природен продукт спомага за детокс на организма, грижи се за здравето на черния дроб, действа релаксиращо и регулира активността на някои невротрансмитери в мозъка, полезен е за здравето на костите.

Коментирай