Здраве и красота

Какво е чисто хранене и как ни прави по-здрави

Намалява риска от рак

17.06.2019г. / 13 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за чисто хранене? Това е начин на живот, който при желание всеки би могъл да следва. Да се храниш чисто, означава да изключиш от менюто си вредните храни, като преработените меса, пакетираните храни, тези с високо съдържание на захар. Това не е поредната мода в хранене, а начин да бъдем и да се чувстваме по-здрави.

Какви са предимствата на този начин на живот?

Помага в отслабването

Ако искате да се разделите с излишните килограми, чистото хранене може да бъде ваш съюзник. Диетата базирана на прием на здравословни храни ще се отрази положително на талията ви. Поддържането на здравословно тегло ще ви помогне да намалите риска от някои видове рак, диабет, сърдечни проблеми, проблеми с костите.

Ще ви бъде по-лесно да поддържате стабилни нива на кръвната захар и инсулина, кръвното налягане, холестерола. Важно е да знаете, че в желанието си да имате по-хубава фигура не бива да променяте драстично приема на калории.

Най-добрите източници на всеки витамин, от който имате нужда

Как чистото хранене намалява риска от рак?

Според American Society of Clinical Oncology, здравословната диета, която осигурява достатъчно свежи плодове и зеленчуци, може да намали риска от развитие на колоректален и чернодробен рак, както и рак на стомаха.

Проучвания показват, че плодовете и зеленчуците, както и ядките, бобовите култури, съдържат фитохимикали, които функционират като антиоксиданти. Тези фитохимикали работят за защита на клетките от увреждане на свободните радикали, които могат да предизвикат рак.

С кои храни не бива да вечеряме?

Как се грижи за здравето на сърцето?

Освен че ни помага да изглеждаме по-привлекателни, чистото хранене има редица ползи за сърцето. Така например, храните богати на витамин Е като слънчогледово семе, ядки, спанак, зехтин, авокадо и други, могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци, които са предпоставка за инфаркт или инсулт. Добавяйки тези полезни храни към менюто си и елиминирайки трансмазнините, може да подобрите състоянието на кръвоносните съдове, което подобрява сърдечното здраве.

Нутриционистът Яна Данаилова за митовете относно консумацията на сол

Искате да имате по-добро настроение? Хранете се здравословно!

Освен че повишава нашите енергийни нива, чистото хранене може да допринесе и за това да подобрим настроението си. Проучвания показват, че избягването консумацията на храни с висок гликемичен индекс, може да ни помогне да не бъдем толкова податливи на тревожност, промени в настроенията, умора. Намалете до минимум или изключете от менюто си тестените изделия от бяло брашно, газираните напитки, сокове в кутия, колбаси, бял ориз, сладкишите.

Свързани статии

По-добър сън

Имате ли проблеми със съня? Те могат да се дължат на стрес, сънна апнея, прием на енергийни, кофеинови напитки, алкохол и т. н. И тук, преминаването към по-чисто хранене може да помогне да имате по-пълноценен сън.

По-добра памет и концентрация

Редица изследвания показват, че здравословното хранене, балансираната диета, могат да предотвратят развитието на заболявания, които водят до дълготрайна и краткотрайна загуба на паметта, деменция. Храни, които благоприятстват здравето на мозъка са такива богати на омега-3 мастни киселини, със съдържание на флавоноиди (срещат се в плодовете, зеленчуците), които ни осигуряват витамини С, D и Е.

Коментирай