Здраве и красота

14 от най-игнорираните симптоми на рак

Могат да са заблуждаващи и затова са толкова опасни

01.07.2019г. / 11 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

След сърдечносъдовите заболявания, ракът е вторият най-голям причинител на смърт в световен мащаб. Ранното му откриване и незабавната интервенция са съществени за преживяемостта на това коварно заболяване. За съжаление обаче, в много случаи симптомите могат да се объркат с такива, характерни за други заболявания или такива, които често считаме за безобидни и нормални. 

Кои са най-неглижираните симптоми на рак?

Болки в костите 

Те са нещо, с което милиони хора по света живеят. Костите могат да болят по най-различни причини. Ето защо установяването на рака на костите и костния мозък може да се пропусне в първите стадии – защото един от симптомите е чисто и просто болка. 

Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?>>>

Обрив по кожата

Обривите са толкова характерни, особено в детска възраст, че първо ги свързваме с алергия, хранително отравяне или непоносимост, кожно възпаление, слънчево изгаряне. Надали веднага бихме помислили за рак, но и това е възможно. Един от симптомите на левкемия е именно обрив по кожата. 

Болка в окото 

Тази болка може да се обърка с преумора, сухота в очите, повишаване на диоптъра, но може и да е симптом на рак. Обикновено болката в окото при такива случаи е придружена от замъглено зрение, светкавици в полезрението, сенки. Тези прояви са характерни също и за уврежданията на ретината и макулата. Затова е трудно да се установи в началото. 

Чести главоболия 

Всички имаме главоболие от време на време. Затова е по-вероятно да си помислим, че сме уморени, ядосани или стресирани, отколкото страдащи от смъртоносното заболяване. Туморите в мозъка обаче причиняват чести, внезапни и силни главоболия. 

Киселини и гръдна болка

Тези симптоми са част от клиничната картина на гастроезофагеалния рефлукс, гастрита, язвата, изобщо заболявания, свързани с храносмилателния тракт. Те обаче могат да подсказват и за рак на хранопровода, стомаха, панкреаса.  

Болезнена менструация 

Много жени имат силни болки по време на цикъл и преди него и ги приемат за нещо нормално. При някои обаче те са симптом на рак на матката, най-вече ако се появи и кървене между менструациите. 

10 фактора, увреждащи кожата и повишаващи риска от рак>>>

Подуване на тестисите 

Много е трудно да накарате мъж да отиде на такъв интимен и притеснителен преглед. Повечето от тях неглижират подуването на тестисите или пениса, смятайки, че е някакво възпаление, което ще отмине. Тези състояния обаче моментално трябва да се консултират с лекар, защото може да са свързани с рак на тестисите или простатата.  

Дразнене и затруднение при преглъщане 

Това е един от най-честите симптоми на рак на гърлото или щитовидната жлеза. Може да се появи и при рак на белия дроб. Постепенно започват и промени в гласа.

Разстройство или запек

Честите диарии и запекът са сигнал за вероятно възникнал рак на дебелото черво. За съжаление, много хора дълго време не им обръщат внимание, защото разстройството и запекът са най-често срещаните стомашно-чревни проблеми. 

Газове и подуване 

Подуването и газовете без конкретна причина могат да са сигнал за рак на яйчниците или дебелото черво. 

6 промени в начина на живот, предпазващи от рак на гърдата>>>

Еректилна дисфункция 

При мъжете това е белег не само на остаряването или повишените нива на стрес в организма, но и на рак на простатата. 

Умора

Умората е характерна за левкемията. Обикновено пациентите се събуждат изморени след стабилен 8-часов сън сякаш изобщо не са лягали.

Висока температура 

Левкемията има още един коварен симптом, общоважащ за толкова други състояния и това е високата температура. Всъщност, дори не е необходимо да е много висока. В много от случаите пациентите имат 37 или 37,2 градуса по Целзий за дълъг период от време без дори да знаят. 

10 неща, които повишават риска от рак>>>

Оцветяване на нокътя

Почерняване или покафеняване на един от ноктите може да е директен сигнал за меланома, която обаче често бива неглижирана, защото човек мисли, че се е ударил някъде. 

* Статията има само информативен характер. При съмнение винаги се консултирайте с лекар специалист.

Коментирай