Здраве и красота

5 признака, че менструалните ви крампи не са нормални

Кога да се консултирате с лекар?

10.07.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болките по време на менструален цикъл са нормални и могат да варират при различните жени. Същото се отнася и за обема на кървенето. Кога обаче да се усъмним, че нещо не е наред? Съществуват ли знаци, които подсказват, че болките, крампите и кървенето излизат от допустимите граници? Отговорът е „да“. Кои са тези признаци?

6 причини да мразим цикъла си по-малко>>>

За да си отговорите на въпроса, първо се замислете за следните предпоставки:

Колко дълго продължават крампите?

Според лекарите, за нормално се счита спазмите и болките да продължат около 1-2 дни след настъпването на менструацията. Ако продължават по-дълго, това е повод за консултация с лекар гинеколог. Също така, ако никакви болкоуспокояващи или спазмолитици не помагат да се справите с болката, това не е добър знак.

До каква степен крампите влияят на ежедневието ви?

За нормално се счита, ако въпреки болките успявате да вършите ежедневните си ангажименти през деня. Ако обаче крампите са толкова силни, че нарушават нормалния ви ритъм и ви принуждават да лежите или да изпитвате други допълнителни неприятни симптоми, това може да се окаже проблем.

Колко тежко е кървенето?

За нормално се счита, ако не ви се налага да сменяте превръзките или тампоните си повече от веднъж на час-два. Ако обемът на течението е по-голям, посъветвайте се с лекар дали е необходимо да се направят допълнителни изследвания и да се установи причината за това.

Причини за повишено кървене при менструация>>>

Свързани статии

Колко често ви се ходи до тоалетна?

Честото уриниране може да е таен признак на проблем, свързан не само с пикочните пътища, но и с поява на миомни възли. Те са доброкачествени тумори, които растат навътре или навън в матката. Въпреки това те могат да са в основата както на болките и тежкото кървене, така и на честите позиви за уриниране. Ако миомата е твърде голяма, тя може да притиска околните органи и тъкани, сред които е и пикочният мехур.

С какъв интензитет е болката и колко е остра?

Ако болката по време на менструация е остра, подобна на пробождане с нож на определено място в коремната област или таза, това може да подсказва за киста в яйчника, която предизвиква остра болка преди спукването ѝ. Ако болката обаче продължава повече от два дни, не намалява и дори се увеличава, незабавно потърсете лекарска помощ.

Коментирай
Свободно време