Чистим целия си дом, наблягаме на предполагаемо мръсните места, като тоалетна, мивка, баня, кошчета за боклук, но забравяме нещо много важно – четката ни за зъби. Тя трябва да се сменя приблизително през 2-3 месеца, за да избегнем различни инфекции в устната кухина, но също така регулярно трябва да се дезинфекцира през това време.

10 нестандартни употреби на пастата за зъби>>>

Как правилно да съхраняваме четката за зъби?

Всичко в банята, което е поставено незащитено и в близост до топлата течаща вода е в риск от заразяване с бактерии. Това важи и за четката за зъби. Ако е поставена на място, където лесно я пръскате, когато ползвате водата, това със сигурност създава условия за размножаване на микроорганизми по нея, които след това пренасяте в устата си.

За да предпазите четката от това, винаги я поставяйте на сухо и проветриво място, където да е далече от водата в банята. Най-добре е да се съхранява в шкаф в банята, където да изсъхне напълно преди следващата употреба.

Още по темата

Как да дезинфекцирате четката за зъби?

В чаша за вода изсипете малко антибактериална вода за уста. В нея потопете четката с космите надолу. Оставете я вътре поне за 15 минути, за да може антибактериалните компоненти на водата да подействат. Не удължавайте времето кой знае колко, защото това пък ще повреди косъмчетата на четката. 15 минути са достатъчни.

Изненадващи грешки, които развалят зъбите>>>

Какво да не правите?

Не преварявайте четката в кипяща вода. Това кара пластмасата на дръжката ѝ да отделя токсични вещества. Не мийте четката в миялната машина, не я мийте с гъбата за съдове и определено не я мийте с течен сапун и с пръсти. Важно е и да не споделяте четката си с друг човек, независимо колко близък ви е.