Здраве и красота

5 заболявания, които се причиняват и от липса на сън

Безсънието увеличава риска от появата им

30.08.2019г. / 14 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че много добре знаем, че трябва да спим по 8 часа на нощ, малцина от нас го правят с ясното съзнание, че не е полезно за здравето. Огромен процент от хората по света страдат от недоспиване. Разбираемо е да не искаме да пропуснем моментите със семейството, любим филм късно вечер. Опитваме се да балансираме между кариерата, семейството, децата, приятелите и близките, но 24 часа не стигат за всичко. А организмът си иска своето. 

Как сънят ни прави по-красиви и здрави>>>>

Без достатъчно сън тялото не може да изпълни някои свои жизненоважни функции. При хроничен недостиг на сън рискът от поява на някои опасни заболявания нараства. Кои са те?

Деменция 

Сънят е критично необходим на мозъка, за да може той да извърши всички функции, предназначени за през нощта, когато тялото е в покой. Когато това не се случи и мозъкът не получи достатъчно сън, концентрацията на бета-амилоиди – специални протеини, се повишава значително. Това е една от предпоставките за поява на болестта на Алцхаймер впоследствие. 

Рак на дебелото черво

Това може и да ви прозвучи шокиращо, но безсънието е рисков фактор и за поява на рак на дебелото черво. Проучване от 2011 година, публикувано в списание Cancer показва, че хората, които спят по-малко от 6 часа имат до 50% по-висок риск от рак на дебелото черво. 

Високо кръвно налягане 

По време на съня кръвното налягане се балансира по естествен път. Колкото по-малко спите, толкова повече стресът оказва вредно влияние върху сърдечносъдовата система. Впоследствие високото кръвно налягане може да стане хронично.

Кои витамини и минерали са важни за добрия сън?>>>

Свързани статии

Наднормено тегло 

Едно от най-често срещаните заболявания, пряко свързано с безсънието, е затлъстяването (защото то е заболяване на обмяната на веществата). Тъй като по време на съня се извършват множество важни процеси на обмяна на вещества в тялото, когато сънят липсва, тялото не успява да трансформира тези вещества по правилния начин. Резултатът е наднормено тегло, което трудно се овладява. 

Диабет 

Дори диабетът е свързан с наличието на нормален режим на сън или неговото отсъствие. Когато спите по-малко от 6 часа на денонощие, рискът от отключване на диабет нараства. Всеки час по-малко сън повишава с по 9% вероятността да отключите диабет по-нататък, смятат изследователи от Университета в Харвард.

Вредно ли е говоренето насън?>>>

Коментирай