Здраве и красота

Храни и напитки срещу грип и вирусни инфекции

Какво да консумираме за силна имунна система

27.09.2019г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С промяната на времето и настъпването на есента във въздуха започват да се носят все повече вируси и болестотворни микроорганизми. За да се предпазим от тях е важно да се грижим добре за здравето на имунната система, като я подсилваме с нужните хранителни елементи.

За да повишим имунитета си по естествен път е необходимо да наблегнем именно на тези храни и напитки, които имат доказани ползи в посока стимулиране защитната функция на имунната система.

Как да се предпазим от грипа

Какво да консумираме през есента и зимата, за да се предпазим от грипа и вирусните инфекции?

Овесени ядки

Овесените ядки са чудесна храна не само за подсилване на имунитета, но и при вече настъпила вирусна инфекция. Те са препълнени с витамини, полезни протеини, минерали, фибри. Засищат задълго и действат още по-мощно в комбинация с бадемово масло, рикота или извара, които са източници на още полезни протеини, нужни на имунната система.

Печени картофи

Както обикновените, така и сладките картофи имат своите ползи за здравето и имунитета. Те помагат да се предпазите от вируси и настинки, които върлуват около вас през есенно-зимния сезон.

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, които са жизненоважни за функциите на имунната система. Пийте по една-две чаши на ден.

Мед

Медът е известен със своите качества от древността. Той е натурален продукт, който е богат на изключително много и незаменими за здравето вещества. Медът има антибактериални и антивирусни качества. Хапвайте по една супена лъжица натурален мед всяка сутрин.

9 навика, вредящи на имунната система

Смутита

Смути от плодове или зеленчуци е напитка, която трябва да присъства всеки ден в менюто ви, особено на закуска. Смутитата зареждат тялото с бомба от хранителни вещества и витамини. Не ги пропускайте през есента и зимата.

Ядки и семена

Ядките и семената са едни от най-добрите източници на цинк. Цинкът е минерал, който активно участва в процесите в имунната система. Той е важен и в борбата с вирусите и настинките. Хапвайте шепа ядки или семена всеки ден за повече здраве.

Сок от черен бъз

Черният бъз е част от традиционната медицина у нас и в много други страни по света. Той съдържа много силни антиоксиданти, наречени антоцианини. Те се борят с атаките на патогените от външната среда и подпомагат защитата на имунната система.

Пилешка супа

В пилешката супа се съдържа голямо количество колаген от образувалия се естествен бульон. В допълнение зеленчуците в супата са изпълнени с витамини, подсилващи имунитета.

Свързани статии

Джинджифил

Пикантният корен има доказано мощни ползи срещу вирусите и грипа. Той е богат на антиоксиданти, противовъзпалителни и антивирусни вещества. Джинджифилът дължи качествата си предимно на активното си вещество гингерол, благодарение на което джинджифилът има тези свои фантастични свойства.

Канела

Канелата е силна антиоксидантна подправка. Можете да я добавяте към най-различни храни и напитки. Освен антиоксиданти, в канелата се съдържат и полезни протеини, които подхранват имунната система.

Изненадващи митове за имунната система

Цитрусови плодове

Класиката в жанра са цитрусите. Те са много богати на витамин С, от който тялото има нужда, за да се предпазва качествено от нападенията на вирусите. Хапвайте цитрусови плодове всеки ден. Сред най-богатите на витамин С са киви, портокал, лимон, грейпфрут.

Коментирай