Здраве и красота

Крушите и техните здравословни ползи

Есента е сезонът на този вълшебен плод

17.10.2019г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Крушите не са просто вкусни и сладки, те са невероятно богати на важни хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти. Те са фантастичен източник на полифеноли, които предотвратяват оксидативния стрес в клетките. Техните ползи за здравето са много, но ще се спрем на по-важните от тях, заради които си заслужава да не пропускате да похапвате повече круши тази есен.

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Съдържат полезни калории, но не предизвикват напълняване

Не се притеснявайте от сладостта на крушите. Те се считат за нискокалорична храна. В една средно голяма круша се съдържат около 96 калории. Средностатистическият мъж, който се движи активно в ежедневието си, например, се нуждае от около 2700 килокалории, а жена, която води активен начин на живот от приблизително 2200 килокалории. Дори да сте на диета с намален прием на калории, пак можете да си позволите да хапвате круши, тъй като те са много богати на фибри и допринасят за подобряване работата на храносмилателната система и ускоряват метаболизма.

Премахват токсините

Наличието на голямо количество фибри в крушите помага за прочистване на тялото от токсините. В дебелото черво се задържат най-голямо количество от тях, особено при хора, страдащи от чест запек. Фибрите помагат на червата да подобрят работата си и да се освобождават от токсините качествено, намалявайки възпалението в храносмилателния тракт.

10 здравословни ползи от мангото

Богат източник на витамин С

Още една добра причина да консумирате круши в по-големи количества тази есен е богатото наличие на витамин С в тях. Той е антиоксидант, без който клетките не могат да се възстановяват нормално от атаките на свободните радикали. Освен това витамин С е от изключително значение за работата на имунната система. Той допринася и за по-добрата абсорбция на желязо от организма, намалявайки риска от анемия.

Свързани статии

Противовъзпалителни свойства

Възпаленията са напълно естествен процес в организма. Благодарение на тях тялото ни оздравява в различни ситуации. Понякога възпаленията са на клетъчно ниво и дори не знаем, че протичат. За по-бързото възстановяване от всякакви възпаления, похапвайте повече круши. Те допринасят за потискането и бързото преодоляване на тези процеси в тъканите благодарение на флавоноидите и антиоксидантите си.

8 ползи за здравето от маракуята

За по-здрави кости и по-остър ум

Калий е друг важен елемент за нашето тяло, който се съдържа в изобилие в крушите. Той предпазва нервната система, сърцето, кръвоносните съдове, мускулите и костите от всякакви вредни процеси и помага на тялото да абсорбира калций по-добре.

Коментирай