Здраве и красота

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Време е за полезната тиква

04.10.2018г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е сезонът, в който тиквата започва да се появява по всички щандове и пазари. Не я отминавайте. Тя е не просто вкусна, но и изключително полезна за здравето. Месестата ѝ сърцевина е богата на голямо количество антиоксиданти, витамини, важни фибри и най-вече съдържа съвсем малко калории.

Причините да похапвате повече тиква през есента са много. Ето най-важните от тях.

Тиквата стимулира храносмилането

Фибрите в тиквата помагат да се чувствате сити за по-дълго и ви предпазват от желание за посягане към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в норма, което потиска глада.

Маска за лице с тиква и мед

Фибрите също така намаляват и риска от затлъстяване, най-вече в областта на талията, което е най-рисковото възможно трупане на мазнини. Полезните съставки в тиквата подобряват абсорбацията на хранителните вещества от храната и най-вече въглехидратите.

Консумацията на тиква стимулира перисталтиката на червата, като по този начин регулира запека и диарията.

Тиквата регулира кръвното налягане

Освен че е добър източник на фибри, тиквата е богата и на калий. Този минерал играе важна роля в контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални граници. Антиоксидантите в тиквата допринасят за доброто сърдечносъдово здраве. Сърцевината на тиквата е много богата на важни растителни мазнини, които се съдържат в най-висока концентрация в семките. Тези мазнини подобряват кръвното налягане, еластичността на стените на кръвоносните съдове, цялостната функция на сърдечния мускул.

Тиквата намалява риска от рак

Вълшебната комбинация от витамините А и С, желязо и антиоксиданти успешно намалява риска от възникване на различни видове рак. Честата консумация на тиква предпазва от рак на панкреаса, гърдата, дебелото черво. Тези свойства тиквата дължи на способността на антиоксидантите да се борят успешно с оксидативния стрес, който е основен фактор за отключването на рак.

Тиквата се бори с диабета

Калориите в тиквата са наистина малко. Въглехидратите в нея се разграждат бавно, което е от голямо значение за поддържането на здравословни нива на кръвна захар и инсулин. В комбинация с фибрите картината става още по-добра за вашето здраве. Полифенолите имат свойството да подобряват инсулиновата резистентност – една от причините за поява на диабет тип 2.

Яжте тиква и ще останете здрави за дълго!

Тиквата подобрява имунитета

Богатото наличие на витамин С в тиквата стимулира имунната система. Заедно с антиоксидантните съединения, витамин А и бета-каротина в нея тя прави чудеса с оздравителните и противовъзпалителните механизми на организма.

Подобрява здравето на очите

Витамин А и бета-каротинът са важни не само за работата на имунната система, но и за зрението. В тиквата се съдържат важните за очите вещества лутеин и зеаксантин, предпазващи от катаракта и дегенерации на макулата.

Тиквата подкрепя мускулите

Калият в тиквата е важен минерал, който подобрява функцията на мускулите. Семената на тиквата са чудесен доставчик на важни за изграждането на мускула аминокиселини.

Коментирай