Здраве и красота

В кои случаи плачът е полезен за здравето?

И защо не бива да сдържате сълзите си

20.10.2019г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието преминаваме през редица ситуации, някои от които предизвикват плач. Радост, тъга, яд... Това са част от емоциите, които не ни дават да сдържим сълзите си. Но и не трябва. Оказва се, че плачът може да има някои ползи за нашето здраве. Вижте какви.

По-малко стрес

Според проучване от 2014 година, плачът ни помага да се отпуснем по време на стресови ситуации. Резултатите не са мигновени, защото тялото се нуждае от време, за да започне да се отпуска. Учените смятат, че плачът активира парасимпатиковата нервна система, която има успокояващ ефект върху мозъка.

Бърз тест разкрива как се справяте със стреса

При високо кръвно

Високото кръвно налягане може да доведе до няколко сериозни здравословни проблема като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, деменция и дори бъбречна недостатъчност. От друга страна плачът понижава стойностите на кръвното.

По-малко токсини

Сълзите имат уникална функция да елиминират част от токсините, които се натрупват в организма ни, в резултат на стрес. Този вид детоксикация, помага за намаляване нивата на стресовия хормон кортизол.

Симптоми на заболявания, за които лицето и главата подсказват

При отрицателни промени в настроението

Проява на пасивна агресия, усещане за тревожност, раздразнителност... Причините да се чувстваме по този начин могат да бъдат много и различни, като натрупване на манган в тялото.

Свързани статии

Плачейки, ние успяваме да изведем от организма си част от мангана, което ни кара да се чувстваме по-спокойни.

По-малко болка

Когато изпитваме болка, често не можем да сдържим сълзите си. Това е нормална реакция на нашето тяло, при която то се опитва да намали усещането за болка. Освен че се чувстваме по-спокойни, плачът спомага за синтеза на окситоцин и ендорфини. Тези вещества карат хората да се чувстват добре и могат също така да облекчат както физическата, така и емоционалната болка.

Коментирай