Здраве и красота

Видове стрес и как да ги разпознаем

Важно е да не давате свобода на стреса

21.10.2019г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки иска да води спокоен живот без стрес. Според учени, стресът може да има и ползи, да ни изведе от зоната ни на комфорт, да ни помогне да се развиваме. Разбира се има различни типове и не всеки от тях може да има мотивиращо действие. Различните степени на стрес могат да причинят положителен или отрицателен ефект, като:

  • Положителният отговор на тялото ни в напрегнати моменти – нормална част от нашето развитие, характеризира се с кратки увеличения на сърдечната честота и леко повишаване на нивата на хормоните.
  • Допустим стрес – активира системите за предупреждение.
  • Токсичен – нанася сериозни вреди.

Как тялото ни реагира на тези типове?

Интензивен стрес

Той е един от най-често срещаните. Обикновено е предизвикан от събитие, промяна, премеждие. Така например, конфликт с някого, грешка в работата, интервю за работа, изпит и т.н.

Правилното количество интензивен стрес може да стимулира стволовите клетки в мозъка и така да подобри неговата функция. Според учени, дефицитът на стрес може да доведе до скука и депресия.

Бърз тест разкрива как се справяте със стреса

Епизодичен интензивен стрес

Когато интензивните стресови ситуации са чести, те се наричат епизодични. Това е когато изпитваме притеснения за дребни неща, негативните емоции надделяват. Това води след себе си умора, главоболие, отслабване на имунитета.

Свързани статии

Хроничен или токсичен стрес

Когато стресът се задържи за дълъг период от време в живота ни, той се превръща в хроничен. Основата на такъв вид стрес може да са проблеми в семейството, работата, финансови притеснения. Токсичният стрес е опасен, защото оказва негативен ефект върху физическото и психическото здраве. Той увеличава риска от рак, сърдечни заболявания, затлъстяване, проблеми с паметта.

При вас наличен ли е такъв? Време е да промените нещо! Обърнете внимание на начина на хранене, спортувайте по-често, обградете се с приятни хора.

Коментирай