Здраве и красота

Лимонова вербена – чай с много ползи за здравето

5 полезни действия на лимоновата върбинка

28.10.2019г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимоновата вербена или върбинка е билка с изключителни положителни въздействия върху здравето. Богатото наличие на мощни антиоксиданти в нея помага в борбата със затлъстяването, високото кръвно налягане, холестерола и триглицеридите, възпаленията. Чаят от лимонова върбинка успокоява мускулите след тренировка. Благодарение на антиоксидантите в състава си билката допринася и в забавянето на развитието на някои дегенеративни заболявания, като множествена склероза например.

Чай от хризантема и лечебните му свойства

Ако обичате чайове с цитрусови нотки, вероятно ще харесате лимоновата вербена. Тя заслужава внимание не само заради вкуса си, а и заради всички тези полезни свойства.

Възстановява мускулите

Антиоксидантните свойства на чая от лимонова вербена помагат срещу оксидативни увреждания на свободните радикали и възпаленията, особено след тренировка. Отварата от тази билка потиска възпаленията и намалява болката в мускулите след тренировка.

Облекчава болките в ставите

Лимоновата върбинка е полезна за ставите, защото намалява възпалението в тях. Редовната консумация на чай от лимонова вербена намалява болките и сковаността на ставите, облекчава дискомфорта и паренето в ставата.

Помага в борбата със стафилококовите инфекции

Стафилококовите инфекции могат да причинят дребни и незначителни проблеми, като кожни обриви например, както и сериозни, понякога животозастрашаващи състояния, като ниско кръвно налягане, тежка дехидратация, тежка диария.

8 причини да пиете чай от ройбос

Борбата с тези инфекции е трудна и задължително включва антибиотично лечение по предписание на лекар. Но допълнителни алтернативни методи, като билките например, могат също да допълнят лечението и да облекчат състоянието. Чаят от лимонова вербена допринася в борбата със стафилококовите инфекции и може да бъде много добро алтернативно допълнение към лечението.

Свързани статии

Помага в превенцията на множествена склероза

Множествената склероза е дегенеративно заболяване, което води до загуба на зрение, болка, умора, нарушена координация, трудност в движението. Лимоновата вербена има свойствата да облекчи симптомите при това заболяване и да забави механизмите на развитието му. Това показват резултатите от изследване, проведено през 2014 година.

10 супер ползи от шипката

Помага в борбата със затлъстяването

Затлъстяването може да предизвика усложнения, като диабет, сърдечносъдови заболявания, някои видове рак. Чаят от лимонова вербена помага за ускоряване топенето на мазнини и по-бързото отслабване. Билката е чудесно допълнение към различни диети за отслабване.

Коментирай