Здраве и красота

За какво е полезен чаят от хибискус?

Ползите за здравето от този чай

02.11.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хибискусът, освен красиво цвете, е и прекрасна и полезна билка. Етеричното масло от хибискус също има редица ползи за здравето, благодарение на полифенолите в него.

За какво помага чаят от хибискус?

Намалява кръвното налягане

Хипертониците спокойно могат да пийват по-често чай от хибискус, тъй като той допринася за регулирането на кръвното налягане. Активните вещества в него действат релаксиращо върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Това помага за тяхното отпускане и разширяване, с което кръвното налягане се понижава с няколко пункта.

Подкрепя черния дроб

Черният дроб филтрира токсините в тялото и ги изхвърля. Той участва и в производството на червени кръвни клетки, както и в рециклирането на мъртвите такива. Ето защо здравето на този орган е от голямо значение. Чаят от хибискус помага за подобряване на работата на черния дроб, благодарение на ензимите в него.

Намалява високата температура

В хибискуса се съдържат фитохимикали, имащи антипиретично действие. Поради това чаят от хибискус не само облекчава раздразнената лигавица на дихателните пътища при вирусни инфекции, но и понижава температурата и треската.

Понижава и холестерола

Лошият холестерол също играе негативна роля при повишаването на кръвното налягане. Редовната консумация на чай от хибискус действа благоприятно и върху образуването на лош холестерол и натрупването на плаки по съдовете, причинени от него.

Предотвратява образуване на камъни в бъбреците

Хибискусът предотвратява образуването на камъни в бъбреците, благодарение на свойството си да балансира киселинността на вътрешната среда на организма. Тя е в основата на предразположеността към образуването на камъни.

Чаят от хибискус нормализира алкално-киселинния баланс в тялото като подобрява цялостно здравословното му състояние. Благодарение на антиоксидантите и флавоноидите в това растение рисковете от рак, стареещи процеси, дегенеративни заболявания и диабет намаляват значително. Чаят от хибискус е богат и на витамин С, който е важен за здравето на много равнища. Той е мощен антиоксидант, участващ във функцията на имунната система.

Снимки: iStock

Коментирай