Здраве и красота

Кой може да лекува пулпита?

Какво представлява пулпитът

07.11.2019г. / 10 15ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Задавали ли сте си въпроси като: какво представлява пулпитът; защо се случва и кога се случва, и не на последно място, кой го лекува? В тази статия ще се опитам да ви отговоря на тези въпроси.

Всеки зъб е представляван от коронкова (видимата част на зъба) и коренова част. Коронковата част е изградена от емайл, дентин и пулпна тъкан – известна като „нерв“ при хората. Емайлът представлява защитната бариера на зъба, предпазвайки дентина и пулпата. Дентинът заедно с пулпната тъкан започват от коронковата част и заедно продължават към корена на зъба. Комплексът е известен като „ендодонт“, а специалистите, занимаващи се с лечение на ендодонта се наричат „Ендодонтисти“. Опитайте да я произнесете!

„Пулпата живее за дентина, а дентинът живее благодарение на пулпата“. Една прекрасна и много сложна симбиотична система. Когато инфекцията/кариесът преодолее емайловата защита на зъба, тя лесно и бързо се развива в дентина. Кариесът може да бъде излекуван на този етап, предпазвайки засягането на пулпата или пренебрегнат и преминал в пулпит. Пулпата реагира със защитна реакция под формата на провокирана болка, като ни подсказва, че е време да посетим зъболекар и излекуваме кариеса. Понякога този процес настъпва бързо, а друг път при добра защитна реакция на пулпата по-бавно. С две думи, колкото повече отлагаме, толкова по-сложно става. Колкото по-сложно, толкова по-скъпо. Реагирайте навреме, приятели, и си лекувайте кариесите. Просто и евтино! Болката може да бъде и спонтанна, като най-често това е сигнал, че пулпата е инфектирана и трябва да посетим специалист Ендодонтист. Инфектираната пулпна тъкан трябва да бъде отстранена, каналът почистен, а празното пространство херметично запечатано. За съжаление, пулпната тъкан при развитието си не се е съобразявала с факта, че някой някога ще трябва да я намери и почисти като сложи край на нощните болки на пациента.

Оптималното почистване освен че е пряко свързано с болката, то е и основен фактор при дългосрочната прогноза и запазване на зъб с липса на хроничен процес. Когато пропуснем да почистим инфектирана тъкан, това или рефлектира с болка, която е вследствие на имунен отговор, или инфекцията е локализирана и протича безсимптомно, образувайки хроничен процес, известен като „гранулом“. Основният проблем пред общопрактикуващите зъболекари е, че с просто око не можем да разчитаме на адекватно откриване и почистване на пулпната тъкан, независимо колко добри сме или колко добри са ни казвали, че сме. Мозъкът знае това, което окото вижда, а окото вижда най-добре през микроскоп. Знаете ли, че той увеличава до 40 пъти? Ендодонтистът вижда 40 пъти по-добре и от най-дебелите очила на опита! Освен че е необходимо да вижда, той трябва и да знае какво вижда. Знаете ли, че Ендодонтистът лекува до 50 пъти повече ендодонтска патология в сравнение с общопрактикуващ зъболекар?

Колко сложна е всъщност локализацията на пулпата в зъба?

Тя се простира от видимата коронкова част през всичките извити корени и като октопод се разклонява във всички посоки. Тя не е двуизмерна, както ни показват на рентгеновите снимки, а си е направо триизмерна. Минавайки нагоре-надолу по канала с ръчните инструменти, не е достатъчно да бъде отстранена по трите направления. Каналът трябва да бъде достатъчно разширен, та да може да бъде адекватно почистен с разтвори, които да разтворят това, което ние не можем да достигнем с конвенционалните инструменти. Тези разтвори са сравнително токсични и с тях трябва внимателно да се работи. За тази цел Ендодонтистът ви ще сложи изолационно платно, наричащо се кофердам, което освен че изолира разтворите и инструментите да попадат към гърлото, то допълнително ще изолира инфекцията от слюнката, навлизаща към кореновите канали. Ендодонтия без кофердам е нещо като да пиеш белина на гладно! Използването на по-леки разтвори пък не води до пълноценно дезинфекциране на кореновия канал и налага многократно ангажиращо ежедневно ходене на зъболекар. Толкова ангажиращо, че освен за това, и да си вземете децата от детската градина, за друго не ви остава време. Ако следваме максимата, че времето е пари, а страданието е по избор, преценете сами къде сте по скалата на мазохизъм.

Ние като екип ендодонтисти в Медикъл Дент ценим свободното време на хората и се стараем всеки случай да го завършваме в едно посещение. Използваме компютърен томограф с цел по-точна диагностика вместо проба-грешка и разчитаме на микроскоп, вместо на интуитивно око. Стараем се да ги забавляваме, пускайки им филмчета на видео очила по време на лечението, като винаги упойката е задължителна. Запечатването на обработеното пространство трябва да бъде така направено, че останалите бактерии да се чувстват като в час пик в софийското метро.

Не трябва да имат свободно място, където да разгръщат потенциала си. Накрая входната врата към каналната система трябва да бъде херметично затворена, а пломбата удобна и естетична.

Автор на статията е д-р Миле Чурлинов, ендодонтист, Medical Dent.


Коментирай