Намираме се в сезона на грипа и все по-често ни се случва да мислим как можем да се предпазим от разболяване. Освен да се храним възможно най-здравословно и разнообразно, да се движим повече, да си набавяме достатъчно витамини, следва да помислим и за местата в ежедневието ни, които имат най-много болестотворни бактерии и да се опитаме да ги избегнем, доколкото можем.

Екрани с тъч

На много места в града вече има устройства с тъчскрийн – в обществения транспорт, магазини, ресторанти, но имайте предвид, че точно те изобилстват от бактерии и рискувате доброто си здраве, ако ги използвате.

Сешоарите за ръце

Всеки път, когато сушите ръцете си с подобна машина в заведение, кино, мол, си спомнете, че средно един сешоар за ръце разпръсква до 1300 пъти повече микроби в сравнение с хартиените кърпи за попиване. Производителите на подобни машини твърдят, че модерните устройства са снабдени с филтър, който оказва превенция на подобно замърсяване, но все пак е по-сигурно да изберете старомодния начин на изсушаване, а именно – с хартия.

Най-мръсните места във всеки офис

Басейните

Басейн, пълен с деца може да има към 10 килограма екскременти, плуващи спокойно във водата. Това се дължи на изводите, че малките деца носят около 10 грама остатъчен фецес на дупето. Тъй като те рядко се измиват добре преди да влязат във водата, този остатък постепенно се измива и отива в общата вода на басейна, а хлорът не може да унищожи всичко, затова имайте предвид тази не много приятна подробност. Това, което може да направите е да не гълтате вода по никакъв повод.

Бактерии, с които може да се заразите от тоалетната

Снимка: Pexels

Бутоните в асансьора

Имайте предвид, че бутоните в един асансьор са сред най-мръсните неща на публични места. Избягвайте да ги натискате с пръст, по-добре ги докоснете с ръкав или със ставата на пръста, за да се предпазите от бактериите.

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Фитнес

Ако в салона, който посещавате, има възможност да почистите уредите, преди да ги използвате, добре е да се възползвате. Макар да отиваме във фитнеса, за да поддържаме добро здраве, той може да ни разболее именно защото е препълнен с микроби и бактерии. Няколко изследвания показват, че тежестите в един фитнес салон могат да имат повече бактерии отколкото в една тоалетна.

Менюта в заведения

Някои менюта имат сто пъти повече бактерии в сравнение със седалката на тоалетната. Макар да ги докосват стотици хора, едва ли ги почистват повече от един път на ден, което неминуемо води до сериозен риск за здравето на гостите на заведението. Затова не измивайте ръцете преди да седнете, а ги измийте, след като направите поръчката. И никога не поставяйте прибори или лични вещи върху менюто.

Най-заразните неща, които пипаме всеки ден

Снимка: pexels

Без лимони в напитката

Ако обичате да пиете аперитива си с резен лимон, може би е време да се откажете от този навик. Група изследователи направили проучване, като изследвали множество следи от ръба на чаши и открили, че близо 70% от лимоните имат болестотворни микроби, включително Ешерихия коли и фецес, които водят до неприятни стомашни неразположения.

Публичните чешми и фонтани

Помислете добре, преди да пиете от подобно място, тъй като тази вода би могла да е по-замърсена от тази в банята. Това се дължи на факта, че баните се почистват редовно, за разлика от обществените фонтани и чешми. За по-сигурно носете винаги в себе си бутилка вода, за да не ви се налага да прибягвате до този вариант.

Неочаквани места, които бъкат от бактерии

Диспенсерите за сапун

Удобни машинки, но за жалост, бъкащи от микроби. Търкайте поне 20 секунди, за да сте сигурни, че сте измили ръцете добре или си носете джобен дезинфектант. И преди да пипнете дръжката на излизане помислете колко хора, които не са си мили ръцете след тоалетна са я пипнали. Изследване показва, че само 31% от мъжете и 65% от жените си мият ръцете след посещение в тоалетната.

Количката за пазаруване

Едно ходене до магазина може да се окаже със сериозен риск за здравето, като имате предвид, че средно една количка или кошница за пазар има до 11 милиона микроорганизми, включително такива от сурово месо.