Здраве и красота

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Изследователите посочват най-замърсените кътчета в кухнята

21.05.2017г. / 07 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да поставяме под съмнение хигиената в ресторантите и заведенията. Не че нямаме основание да го правим, но не си даваме сметка как нашата собствена кухня може да ни разболява и го прави.

Колкото и усърдно да мием приборите за хранене и да бършем плотовете за приготвяне на храна, има определени кътчета в кухнята ни, които са свърталище на микроорганизми и бактерии. Ще се изненадате кои са най-мръсните кътчета в кухнята според изследване на учени от Университета Дрексъл във Филаделфия.

Вашият хладилник

Хладилникът вероятно няма да учуди повечето от вас с лошата си хигиена и това е напълно нормално, защото в него се съхранява храна и честото почистване е по-трудно. Колебанията в температурата на хладилника заради отварянето и затварянето му, гниенето на различните продукти в него, както и честото му пипане с мръсни ръце създават много сериозна бактериална среда.

Вашите гъби за съдове и кухненски кърпи

Второто по мръсотия нещо в кухнята са гъбите и кърпите. Колко от нас се сещат да сменят гъбата за измиване на чинии през няколко дни? Надали са много. Кърпата, с която бършете съдовете и ръцете си в кухнята също трябва да се пере възможно най-често.

Във и около мивката

Изследването на американските учени сочи, че другото много мръсно място в кухнята е вътрешността на мивката, както и около нея. В 44% от изследваните кухни в тази област били констатирани повишени концентрации на бактерията ешерихия коли, причиняваща сериозни инфекции и заболявания.

Дъските за рязане

Дъските за рязане са събирателен пункт на много голям брой бактерии. Те се почистват трудно, тъй като по тях има множество резки и пукнатини, в които се създават условия за размножаване на бактериите.

Ако режете месо, зеленчуци, неизмити продукти, вероятно застрашавате здравето си и това на близките си. Старайте се да измивате дъската не просто хубаво, а старателно след употребата на всеки различен продукт, особено месо.

Всяко кътче, през което и от което излизат домашните ви любимци или насекоми

Изследователите установили, че в 65% от изследваните домове имало мравки, хлебарки, мишки, мухи. Наличието на животни вкъщи, включително домашни любимци, прави хигиената ниска и риска за заразяване на храната с бактерии по-голям.

Ако имате домашен любимец, почиствайте ежедневно всяко кътче, през което минава животното.

Снимки: iStock

Коментирай