Здраве и красота

8 лесни йога пози, които са полезни за женското здраве

Практикувайте ги по-често и се радвайте на добро здравословно състояние

30.04.2020г. / 13 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ползите от йогата са добре известни на мнозина, но ако вие сте начинаещи в тези древни практики и не знаете откъде да започнете, ще ви запознаем с някои от най-лесните за изпълнение, но много полезни за здравето йога пози.

Поза Маласана – Укрепва и заздравява долната част на гърба

Може да навлезете в позата, като стоите с успоредно разположени крака, след което клякате и разкрачвате широко. Дръжте гърба изправен, а ръцете да заемат поза за молитва с допрени една в друга длани.

Тази поза помага да разтегнем слабините и по-ниската част на гърба, тонизира корема, помага да се освободим от напрежението в бедрата и коленете.

Поза Битиласана или известна като „котешки гръб“ – Подобрява стойката

Започнете позата, заставайки на 4 опори – ръце и крака, като краката са разтворени на ширината на раменете. Следващата стъпка е да извиете възможно най-много гърба надолу, правейки известната като „котешки гръб“ поза. Главата е изправена, гърдите са изпънати напред, опашката и дупето са вирнати нагоре.

На следващото вдишване изпънете гърба възможно най-нагоре, сякаш се прегърбвате, а главата сочи надолу към пода.


Тази поза не само помага да подобрим стойката и баланса, но и заздравява и укрепва врата, раменете, корема и гърба.

Поза Шавасана или известна като „гледащо надолу куче“ – За цялостно възстановяване на тялото

 

Свързани статии

Една от може би най-популярните пози в йогата, която се включва сигурно в почти всеки клас по йога, дава възможност на тялото да се разтегне пълноценно и цялостно, и да се събуди за следващите практики или упражнения, също така се използва за преход между различните пози.

Позата има ползи за цялото тяло, помага да се изградят силни ръце и китки, както и спомага да се облекчи болката в долната част на гърба.

Също така помага да се редуцират симптомите на менструалния цикъл и менопаузата, както и оказва превенция срещу остеопороза.

Детска поза/Баласана – Разтяга гърба

По време на тежък йога клас една от най-приятните пози е именно детската. Макар да се приема за лека и облекчаваща поза, Баласана има и множество ползи за тялото. Освен релаксация, детската поза помага да разтегнем гърба и раменете, да разтегнем бедрата и дори се смята, че помага при хронично безсъние.

Коментирай