Здраве и красота

Митове за здравословното хранене

Мит: Мазнините са вредни

10.02.2020г. / 08 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да се храним здравословно, можем много лесно да се заблудим от митове, които биха попречили на това да бъдем здрави и в добра форма. Един от най-честите е, че на едно хранене не бива да се комбинират мазнини, въглехидрати и протеини. В кои други митове за здравословното хранене е време да спрете да вярвате?

Мит: Храненето след 18:00 часа е вредно

Повечето хора имат динамичен начин на живот и по това време на деня, все още пътуват към дома, водят децата на различни занимания или самите те посещават курсове, спортни активности, някои дори са на работа. Ето защо е трудно да спазим този час за вечеря. Истината е, че е добре да минат поне три часа от последното ви хранене за деня преди да заспите. Това означава, че ако си лягате към 23:30 часа е добре да сте вечеряли не по-късно от 20:00 часа и вечерята ви да е била лека.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Мит: Мазнините са вредни

Не всички мазнини вредят на нашето здраве и фигура. Без мазнини редица важни процеси в организма не биха протичали нормално. Освен това, мазнините са ни необходими за усвояването на храните, за метаболизма на витамини А и Е, за синтеза на хормони. Дефицитът на витамини може да доведе и до по-бързо стареене на кожата. Кои мазнини са полезни, може да видите тук.

Защо витамин B12 е толкова важен за здравето?

Мит: Закуските между храненията не са здравословни и от тях се пълнее

Малките закуски между храненията са необходимост, за да може да запълните енергийните си нива, когато спортувате активно, но и за да овладеете глада, което ще ви предпази от преяждане на следващото основно хранене. Важно условие е, те да бъдат наистина здравословни, като шепа печени ядки без сол или пък сурови, 1 плод, а може да ги замените и с 1 сварено яйце. Това ще подпомогне и метаболизма и изгарянето на излишните калории.

8 храни при главоболие

Мит: Въглехидратите трябва да се избягват, особено когато искате да отслабнете

Има прости и сложни въглехидрати, а първият вид наистина е добре да изключите от менюто си, ако искате да сте здрави и с красива фигура. Към тях спадат захарните изделия, белият хляб, тестените закуски, нишестените зеленчуци.

Свързани статии

Когато искате да се храните здравословно, избирайте по-сложните въглехидрати, които са с по-нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни, ядки, риба, чисто месо, ябълки и други. Още по темата може да прочетете тук.

Мит: Пресните сокове са толкова полезни, колкото и самите плодове

Във фрешовете, които обичаме да си приготвяме, няма почти никакви фибри, а количеството витамини и минерали е значително по-ниско в сока, отколкото в самия плод. От друга страна количеството на захарта е повече, което не е добре. Затова е по-добре да хапвате целия плод или да разреждате фреша с малко вода.

 

Коментирай