Споделяме информация от редовния брифинг на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19, провел се на 27.02.2020 г.:

Към момента няма потвърден случай в България на заразен с коронавирус. Всички, които са изследвани засега са отрицателни. Има много пациенти, които са настанени като суспектни – не само в София, но и в цялата страна. Това заяви по време на брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 човека, от които четирима са чужди граждани – един японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, които по някакъв начин са били свързани с рискова дестинация и най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване, със зачервено гърло, кашлица, двама или трима от тях са с пневмония. Днес се очаква да излязат резултатите им. Изисква се технологично време и в ранния следобед ще бъдат готови.

Искам да благодаря на всички институции, които участваха в организацията на снощната акция по транспортирането на 20-те български деца и техните преподаватели от район, намиращ се близо до Милано. Тази акция се осъществи благодарение на мъдрото решение на премиера и издадената от него заповед за използване на правителствения самолет. Направена беше много строга организация – със съдействието на МВнР и на службите в Милано. По време на транспортирането групата бе придружена лично от секретаря на оперативния щаб полк. доц. Димо Димов, който е и началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации“ на ВМА. Той оборудва пилотите и целия личен състав на екипажа с необходимите предпазни средства, децата също бяха оборудвани със маски. Доц. Димов извърши първият скрининг, в рамките на който не беше отчетена болестна симптоматика при никой от групата. След като самолетът кацна във Варна, беше извършен повторен скрининг от съответните здравни власти, организирани от главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Създадена бе организация от болница „Св. Марина“, ако се наложи, да бъдат хоспитализирани. Дотам не се стигна, защото те са здрави. Всички получиха много строги инструкции как да спазват 14-дневната карантина, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На ГКПП Калотина бе регистрирано лице, пътуващо с товарен автомобил – с повишена температура, поради което е хоспитализиран във ВМА, заяви от своя страна главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Във връзка с обстановката в цяла Европа, вчера бе направена видеоконферентна връзка с дирекции от Европейската комисия. Обсъдени бяха мерките, взети по всички граници на ЕС. Мерките не са по-различни от нашите – смеем да твърдим, че нещата, които ние правим на нашите граници са доста по-напред от това, което правят някои други държави. Наблегнато беше на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната. Освен това – в никакъв случай при констатиране на лица с някакви симптоми, независимо дали са за въпросното заболяване или друго грипно заболяване, да не бъдат връщани на съседна територия, а да бъдат приемани и обслужвани, поясни още главен комисар Светлан Кичиков.

По отношение на недостига на предпазни маски, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че общопрактикуващите лекари в България са 4500 лица: „Те са самостоятелни юридически лица, осигуряват напълно дейността си, свързана с това, което упражняват като професия. Разбирам затрудненията им, защото не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства. Количествата, които ние сме осигурили са основно да покрием нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от „Гранична полиция“. Разбира се, там където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс“, добави още доц. Кунчев.

Той поясни и че на Терминал 1 на Летище София, където кацат повечето полети от Италия, е създадена нова организация. Всички пристигащи оттам ще преминават поотделен коридор, различен от общия, за да няма смесване на потоците. Освен това, за да се улесни обработката, въпреки че и на двата терминала има термокамери, екипите използват и мобилни термометри.
По отношение на анкетните карти, които попълват, те ще бъдат предоставени на екипите и могат да бъдат попълвани по време на полета и давани на стюардесите. Днес ще тестваме система за онлайн попълване, така че да могат да ги попълнят дори преди да тръгнат към летището. Оттам нататък тази информация се подава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да можем да я предоставим и на личните лекари и по някакъв начин да проконтролираме тази 14-дневна карантина. Сами разбирате, че тук става дума за огромен брой хора – седмично 4-5 хиляди души и още толкова преминават през граничните пунктове, поясни доц. Кунчев.

Той подчерта, че вносът на вируса е неминуем: Това е ясно на всеки, работещ в тази област, тук говорим за въздушно-капкова инфекция. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите. Почти във всички балкански страни има установени случаи. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространението на въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани тези хора и да има адекватно лечение.

Със заповед на министъра на здравеопазването вече са създадени общинските щабове, за да се провери на местно ниво с какви сили и средства се разполага, както и какви са мерките, които ще се предприемат, допълни генерал-майор Мутафчийски.

Той коментира и публикациите в някои медии, че вече има доказани в България случаи на коронавирус и увери, че по заповед на министър-председателя в първия час, в който се установи положителен за коронавирус пациент, това ще бъде оповестено чрез средствата за масова информация.