Здраве и красота

Тревожни сигнали за ниско кръвно налягане

Хипотонията е не по-малко притеснителна от високото кръвно налягане

03.05.2020г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ниското кръвно налягане е потенциално опасно състояние, защото предполага недостатъчно кръвоснабдяване на всички тъкани с кислород и хранителни вещества. То е не по-малко опасно от високото кръвно налягане, което пък може да причини сърдечен или мозъчен удар. Много хора живеят с ниско кръвно налягане на границата с опасните стойности без да му обръщат внимание. То обаче може да доведе до по-опасни сърдечносъдови проблеми.

6 храни при ниско кръвно налягане

Някои хора имат естествено ниско кръвно налягане, което е нормално за тях и не пречи на ежедневието им. Те не изпитват негативни ефекти върху тялото си и нямат симптоми. Когато обаче кръвното налягане стане твърде ниско, могат да се появят някои признаци, подсказващи за незабавна реакция. Ако не се повиши кръвното съществува риск от потенциално много опасни усложнения.

Замаяност и замъглено зрение

Един от най-честите симптоми на ниско кръвно налягане е замаяността и усещането, че главата сякаш олеква. Възможно е да се появи замъглено зрение, замъглено съзнание и липса на концентрация. Тези прояви се дължат на липсата на достатъчно кислород в мозъка и тъканите. Прекалено ниското кръвно може да доведе до припадък, а недостигът на кислород в мозъка за дълго време може да предизвика опасни увреждания.

Как да нормализираме ниското кръвно налягане?

Силна умора

Силната умора също може да е признак на ниско кръвно налягане, при което тъканите не се захранват с достатъчно вещества и кислород, заради което енергията в тялото рязко спада.

Гадене и повръщане

Замаяността на главата може да бъде придружена с гадене и повръщане. Страдащите от тези признаци често имат усещането, че скоро ще изгубят съзнание. Някои хора изпитват само гадене без повръщане.

Влияят ли сезоните върху кръвното налягане?

Свързани статии

Лепкава кожа

Спадането на кръвното налягане може да доведе до промени в кожата. Тя може да стане лепкава, студена, бледа. Страдащите от хипотензия изглеждат много отпаднали и бледи. Повишеното изпотяване е косвен механизъм, чрез който тялото се опитва да се справи с наближаващите рискове за сърдечносъдовата и нервната система, породени от спада в стойностите на кръвното налягане. Когато тялото разпознае кризисната ситуация, в която се намира, се освобождава адреналин, който кара притока на кръв към крайниците да намалее, както и към други периферни области на тялото.

Как да се справим с кръвното налягане без хапчета?

Загуба на съзнание

При прекалено ниско кръвно налягане е възможно човек да изгуби съзнание заради липсата на кислород към мозъка. Състоянието е опасно и трябва да се овладее веднага, за да няма поражения.

* Статията има само информативен характер. Ако почувствате някакви симптоми, потърсете лекарско мнение преди да предприемете прием на каквито и да е медикаменти.

Коментирай
Свободно време