Здраве и красота

20 от най-полезните храни за здраво сърце

За всеки ден, за повече здраве

08.05.2020г. / 17 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. То не спира да работи, дори когато си почиваме. Затова е важно всекидневно да му осигуряваме полезни храни, които да го защитават. Такива са лененото семе, пилешкото месо, бадемите, зеленият чай. Вижте още 20 суперхрани, които да му осигурите.

Аспержи – богати са на витамин К, който насърчава здравето на сърдечносъдовата система.

Червен боб – Спомага в контрола на холестерола и ни осигурява витамини от групата В, калций, желязо, протеини.

Сини боровинки – Изключително богати на антиоксиданти и витамин С, важни за здравето на сърцето.

Броколи – Осигуряват ни витамини К и С, които са антиоксидантна сила срещу свободните радикали, увеличаващи риска от сърдечни заболявания и други състояния.

15 от най-добрите храни за вяла кожа

Тъмен шоколад с поне 75% какао – Богат е на здравословни флавоноиди, особено флавоноли, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и високо кръвно налягане.

Спанак – Суперхрана за здравето на сърцето, чиято консумация ни осигурява желязо, витамин С, витамин А, магнезий, фолиева киселина.

Натурални начини да намалите нивата на кортизола

Говеждо месо – Консумацията му е добър начин да си осигурим цинк, желязо, витамини от група В и да поддържаме здраво сърцето си.

Овесени ядки – Консумацията им не само намалява риска от запек, но също така повлиява „лошия“ LDL холестерол.

Извара – Подходяща за диета, изварата е и една от най-полезните храни за сърцето. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, са добри източници на калций и протеини. Хубаво е да избирате извара, която не съдържа сол.

Риба – Съдържа витамини B6 и B12, които се борят със стреса, причинител на сърдечните заболявания. Също така, витамин B12 е един от най-важните витамини по отношение синтеза на серотонин, чийто дефицит може да доведе до депресия. Не на последно място, рибата ни осигурява омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето.

Сладки картофи – Чудесни за вашата диета, а мощните антиоксиданти, съдържащи се в тях, защитават сърцето.

Орехови ядки – Орехите съдържат алфа-линоленова киселина, която е антиоксидант, който може да намали възпалението в организма, което може да доведе до сърдечни заболявания.

Зехтин – Суперхрана, която ни осигурява мощна комбинация от антиоксиданти, които намаляват „лошия“ LDL холестерол.

3 полезни храни, с които не бива да прекаляваме

Домати – Съдържат ликопен, който също е антиоксидант, имащ благоприятно въздействие върху здравето и функцията на сърцето.

Ябълки – Хапвайте ги не само за добра фигура, а и защото фибрите в тях спомагат за понижаване на холестерола.

Лук и чесън – Ароматните подправки допринасят за намаляване на холестерола в кръвта, както и за подобряване на кръвообращението, намалявайки риска от образуване на кръвни съсиреци.

Авокадо – Според изследвания, редовната консумация на авокадо, води до по-ниски нива на „лошия“ холестерол. Авокадото е и добър източник на мононенаситени мазнини и разтворими фибри.

Свързани статии

Банани – Бананите съдържат големи количества от минерала калий. Храните с високо съдържание на калий могат да помогнат за поддържането на стабилни нива на кръвното налягане и намаляват риска от задържане на излишни течности.

Червено цвекло – Консумацията му ни помага да повишим своята издръжливост по време на спорт, но също така намалява и високото кръвно налягане. Зеленчукът съдържа антоцианини, които са пигменти придаващи цвета на цвеклото, действащи противовъзпалително. Те намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

 Череши – Те също като цвеклото съдържат антоцианини. Консумацията на плодовете намалява мускулните болки след спорт и ни зарежда с полезни антиоксиданти.

Снимка: iStock

Коментирай
Здраве и красота