Здраве и красота

Как да облекчим симптомите на кожна алергия

До 2050-а година един от двама души ще страдат от някакъв тип алергия, според СЗО

19.06.2020г. / 10 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че според данни на Световната здравна организация през 2050-а година от алергия ще страдат един от двама души, а към днешна дата статистиката показва един от трима. За съжаление, проблемът с алергиите ще се отразява на все повече хора в световен план, нарушавайки в по-малка или по-голяма степен нормалния ритъм на живот.

Какво всъщност представлява алергията?

Алергиите са свръхреакция на имунната система, отключена от алерген, който може да е сезонен или целогодишен. След като веществото или химикалът попаднат в организма, имунната система започва да произвежда хистамини – биохимикали, които имат за задача да насочат имунния отговор към конкретния дразнител. С тях обаче идват и симптоми на възпалителна реакция, които хората с алергии усещат.

Класификацията на типовете алергии определя 5 вида:

  • кожни (причинители могат да са метали, козметика, парфюми, UV лъчи, татуировки с къна);
  • респираторни (причинители могат да са пневмалергени като полени, акари, животни, мухъл);
  • хранителни (причинители: трофалергени като мляко, яйца, фъстъци, ядки, морски дарове, риба);
  • лекарствени (причинители могат да са антибиотици, нестероидни противовъзпалителни медикаменти);
  • алергия от отрова на насекоми (причинители могат да са ужилване от оса, пчела, стършел).

Най-често признаците на някакъв тип алергия са влажни, чувствителни очи, дразнещо гърло, кожен обрив, сърбеж, зачервяване, подуване, повръщане, хрема, умора, раздразнителност, главоболие.

За да облекчите симптомите на алергия трябва да разберете преди всичко какво я предизвиква и да ограничите, доколкото е възможно влиянието на причинителя. Често при хора с чувствителна кожа, това води до раздразнения от всякакъв тип, силата на които варира според човекa. Що се отнася до лечението – то зависи от идентифицирания алерген, причинител на дискомфорта.

Трябва да се знае, че нетолерантната кожа има по-слаба бариера от нормалната кожа и затова е склонна към алергични реакции. Проблемите, причинени от алергии, могат да се повтарят и варират по сила.

Кожните реакции са тясно свързани с гените, обстановката, околната среда, като често се наблюдава членовете от едно семейство да имат сходни кожни проблеми и реакции.

Единственият начин да избегнете проблема е да прекратите всякакъв контакт с идентифицираните раздразнители. Подходящото лечение зависи от въпросния алерген.

Това, което може да помогне да се успокои кожата е да се използват често хидратиращи продукти, предназначени именно за свръхчувствителната и алергична кожа.

Такъв продукт е интензивно успокояващият флуид Toleriane Ultra на La Roche-Posay, който е дерматологично тестван, с цел да облекчи раздразненията и да подобри кожната бариера, за да я направи по-устойчива.

Интензивно хидратира и успокоява алергичната и ултрачувствителната кожа от сърбеж, парене и зачервявания. Успокоява болката след минути и намалява кожната чувствителност ден след ден. Комфортът е възобновен, а нежната формула на продукта не позволява да полепват полени.

Цялата серия Toleriane съдържа продукти с добра поносимост, формулирани с минимален брой съставки, за ограничаване на риска от поява на алергии. Без съдържание на парфюм, консерванти и алкохол, за успокояване на нетолерантната или раздразнена кожа.

Коментирай