Включването на кардио в тренировъчния ви план е един от най-добрите начини за отслабване. Кардио тренировките са полезни за тялото ни, дори когато не целим сваляне на излишни мазнини. Но за да бъдат ефективни е важно да се съобразим с някои неща. Добрата хидратация преди, по време и след тренировка е едно от тях.

На какво друго да обърнете внимание?

Започнете с хубава загрявка

Загряващите упражнения са задължителни преди спорт, тъй като насърчават притока на кръв в цялото тяло, подготвяйки сърцето за предстоящото натоварване. Друго предимство на загряването е, че повишава телесната ви температура, притока на кислород, който е от съществено значение за ефективната тренировка.

Как да тичате безопасно в лятната жега

Охладете се след тренировката

Свикнали сме веднага след тренировка да си вземем разхлаждащ душ. Когато кардио тренировката ви приключи, избягвайте да бързате да се къпете, а дайте време на тялото си поне 20-30 минути. След спорт сърцето все още бие по-бързо от нормалното, телесната ви температура е по-висока и кръвоносните съдове са разширени. Правилното охлаждане също допринася за изгарянето на повече калории.

Внимавайте с храненето преди и след тренировка

Около час и половина-два преди спорт си осигурете здравословно хапване. Важно е видът на храната да е такъв, че да ви осигури енергия за тази високоинтензивна тренировка, но да съдържа здравословни калории и да не се храносмила продължително време. Правилният избор на храна преди и след спорт, спомага да имате повече енергия, да свалите излишни килограми, да изградите мускулна маса.

Преди спорт може да хапнете шепа сурови ядки, банан с фъстъчен или сусамов тахан, 2 твърдо сварени яйца. След спорт заредете тялото си с парче немазно месо, риба, свежа салата, протеинов шейк, яйца.

Добавете разнообразие в тренировката

Правенето на едни и същи упражнения във всяка тренировка, първоначално ще ви помогне да свалите някакви излишни килограми. Но в дългосрочен план това не е печеливша стратегия. Това е така, защото тялото свиква с вида натоварване, което води до несъществено отслабване. Ето защо се опитайте да вкарвате разнообразие в програмата си на всеки 3-4 седмици. Ако сте избрали пътека, редувайте ходене с бягане, ходене под наклон, разнообразявайте с велоергометър, с кростренажор.

Още по темата

Не забравяйте за интензивността

Тя е важна в кардио тренировките за отслабване. Така например, ако сте решили да тичате на пътека във фитнеса или на открито, поддържайки постоянно темпо на бягане, увеличавайте през няколко секунди скоростта. Ако ви е трудно да я поддържате, бягайте с по-висока скорост 30-60 секунди и след това се върнете към познатото ви темпо. Така направете няколко по-бързи включвания. Това важи и за другите уреди, които са за кардио – вдигайте нивото на натоварване, за да има ефект тренировката ви.