Здраве и красота

5 големи ползи от фибрите

Защо е важно да консумираме храни с повече фибри всеки ден

21.07.2022г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фибрите са неизменна част от здравословното хранене. Те са изключително важни за функциите на стомашно-чревния тракт, от които пък зависят редица други системи в организма. Според проучване на Американската академия по хранене и диететика, всеки човек трябва да получава средно по около 14 грама фибри на всеки 1000 калории.

Защо фибрите са полезни за диабетиците?

Фибрите подпомагат добрите бактерии в червата, контролират перисталтиката им, допринасят за освобождаването от токсините, дефекацията, оказват също косвен положителен ефект върху сърдечносъдовата система, борейки се с лошия холестерол.

Според престижното списание Lancet, което през 2019 година прави анализ на метаданните от други изследвания, консумацията между 25 и 29 грама фибри на ден се свързва с до 30 % по-нисък риск от смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания и усложнения. Изследователите отбелязват, че повечето хора традиционно получават около 20 грама фибри с храната си, което е по-ниско от необходимото за добри здравословни резултати, пише livestrong.com.

5 причини крушите да са толкова здравословни

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Разтворимите се разтварят във вода и образуват гелоподобен материал. Те могат да подпомогнат за нормализирането на нивата на кръвната захар, както и поддържането им. Играят важна роля и в контрола на холестерола. Сред тези водоразтворими фибри спадат овес, грах, боб, моркови, ябълки, цитрусови плодове, ечемик.

Неразтворимите фибри могат да са от полза за хората, които страдат от запек и нередовни изхождания, защото допринасят за раздвижването на хранителните остатъци в червата и тяхното изтласкване. Сред водонеразтворимите фибри са пълнозърнесто брашно, пшеничен зародиш, бобови, картофи, карфиол, ядки.

Кои са основните 5 причини, заради които е добре да наблегнем на консумацията на повече фибри всеки ден?

1. Фибрите са полезни за червата и храносмилането

Една от най-важните причини да повишите приема на фибри чрез храната е, че те стимулират добрата работа на стомашно-чревната система, оказват благотворно действие върху полезните бактерии в червата и ги подхранват.

5 добри причини да хапвате сушени смокини

Сред най-богатите на пребиотични фибри храни са банани, лук, праз, чесън, аспержи, артишок, боб, ечемик.

2. Фибрите допринасят за по-добро сърдечносъдово здраве

Разтворимите фибри понижават холестерола, като по този начин участват в превенцията на различни заболявания и натрупвания по кръвоносните съдове. Кръвното налягане се понижава, подобрява се функцията на кръвоносната система. Намаляват се и възпаленията в организма, които косвено предизвикват сърдечносъдови заболявания.

Коментирай