Здраве и красота

5 причини крушите да са толкова здравословни

Консумирайте ги по-често, заслужава си

08.02.2020г. / 06 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Крушите са прекрасен, сочен и сладък плод, който освен това е и невероятно полезен. Любопитен факт за тях е, че зреят много по-добре не на дървото, а след като бъдат откъснати. Добре узрялата круша се познава по това, че при нежен натиск пръстът ви пропада в тъканта ѝ. Ако изчакате още малко, тя ще презрее и ще започне да губи качествата си. А те са толкова много, че заслужава да похапвате от вкусния плод всеки ден.

10 невероятни ползи от кайсиите

Ето 5 от невероятните ползи за здравето от крушите.

Много фибри

Всяка круша съдържа приблизително 6-7 грама чисти фибри в състава си, което е около 20% от препоръчителния дневен прием. До голяма степен фибрите в крушите са под формата на пектин, който доказано намалява холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.

Редовната консумация на круши подобрява състоянието на храносмилателния тракт, кожата, имунната система, благодарение на невероятните хранителни вещества в състава ѝ.

10 здравословни ползи от мангото

Защита от рак и здраве за храносмилателната система

Голямото количество фибри в крушите подпомага състоянието на червата, контролира перисталтиката им и подхранва полезните бактерии в тях, необходими за нормалното храносмилане. Доброто състояние на чревната флора до голяма степен е важно за превенцията на ракови заболявания.

Изследване, публикувано в JAMA Oncology сочи, че редовната консумация на круши би могла да снижи риска от рак с до 33%. Голяма роля играят фибрите и в потискането на възпаленията в тялото, които също са един от механизмите, създаващи предпоставки за отключване на ракови заболявания.

Що е личи и какви са ползите му за здравето?


Снимка: iStock

Сърдечносъдови заболявания и превенция на инфаркт и инсулт

Благодарение на богатото наличие на флавоноиди, витамин С, фибри и антиоксиданти, крушите са невероятно полезни в поддържането на здрава сърдечносъдова система, предпазена от инциденти.

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

Крушите засищат задълго

Отново заради високото съдържание на фибри крушите са плод, който може да ви засити за дълго време и да удължи интервалите между храненията. Това подпомага ограничаването на вредни храни и закуски и допринася за контрола на кръвната захар.

Защита срещу диабет тип 2

Изключването на въглехидратите с цел отслабване или превенция на диабет не е особено добър подход, тъй като тялото се нуждае от полезните въглехидрати. Спокойно можете да изключите захарите и сладкишите, но не и останалите полезни въглехидрати. Те в комбинация с фибрите, каквито са налице в крушите и останалите плодове и зеленчуци, играят важна роля в балансирането на глюкозата в кръвта и поддържането на инсулина в оптимални граници.

Многобройните ползи за здравето от фурмите

Коментирай