Здраве и красота

Здравословни ползи от плода папая

Защо да го консумираме по-често

19.07.2020г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Папая е тропическо лакомство, което не само задължително да опитате, но и да включвате в менюто си по-често. Този прекрасен плод има много ползи за здравето, заради които заслужава внимание. Сладък, сочен, с нестандартен вкус, съчетаващ познатата праскова и непознатата гуава, папаята е просто фантастична. Тя е много богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Консумацията ѝ носи много ползи на организма. Ето какви.

8 ползи за здравето от маракуята

Какво съдържа папаята?

Папаята е невероятно богат източник на витамин С и фибри. В една чаша папая се съдържат само 64 калории, 1 грам протеин, 0,5 грама мазнини, 16 грама въглехидрати, 2,5 грама фибри, 11 грама захар, 29 милиграма калций. Папаята е богата още на витамин А, Е, К, В6, цинк, желязо, бета-каротин, магнезий, фолати.

Кои са основните ползи от папаята?

10 невероятни ползи от кайсиите

Поддържа сърдечносъдовата система и кръвното

Папаята е много богата на антиоксиданти, витамин А и С, както и ликопен, които подпомагат функциите на сърдечносъдовата система. Калият в папаята играе балансираща роля за кръвното налягане.

Намалява риска от рак

Папаята има противовъзпалителни свойства, които дължи на антиоксидантите си. Те се борят със свободните радикали, причиняващи рак. Консумирането на бета-каротин, какъвто се съдържа в папаята, има свойството да потиска развитието на ракови клетки.

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

Подобрява храносмилането

Благодарение на ензима папаин в папаята, храносмилателният тракт работи добре. Папаята помага срещу подуване и газове, нервен стомах, разстройство, като насърчава нормалната дейност на червата. Източник е на фибри, което облекчава и запек.

Свързани статии

Превенция на диабет

Папаята контролира кръвната захар, благодарение на фибрите, които удължават усвояването на глюкозата и по този начин предотвратяват резки скокове в стойностите ѝ. Ако приемате по около 2,5 грама фибри на ден, ефектът върху кръвната захар и теглото ви ще се отрази неминуемо. А фибрите в една чаша папая са приблизително толкова.

4 здравословни причини да ядете повече маслини всеки ден

Укрепва зрението

Бета-каротинът е много полезен за здравето и състоянието на очите. Той подпомага предотвратяването на дегенеративни заболявания на очния нерв и ретината, които сериозно могат да застрашат зрението. Витамин С подсилва ефекта на бета-каротина и допринася за усвояването му.

Коментирай