Здраве и красота

10 невероятни ползи от кайсиите

Защо да ги консумираме редовно

08.07.2019г. / 17 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Сочни и вкусни кайсии – кой не ги обича! Този прекрасен плод заслужава не само любовта ви, но и специалното ви внимание както заради вкуса, така и заради качествата, които притежава. Кайсиите съдържат широк спектър от хранителни вещества и витамини, които подпомагат здравето в много отношения. 

Какво съдържат кайсиите? 

Този фантастичен плод е богат източник на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор. Кайсиите са много богати също така на фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото, благодарение на високото си съдържание на течности. 

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка>>>

Кои са 10-те основни ползи от кайсиите, заради които си заслужава да ги похапвате по-често?

Облекчават запека 

Наличието на голямо количество фибри в кайсиите спомага за храносмилането и стимулирането на движенията на червата. Това намалява запека и облекчава подуването и газовете. 

Заздравяват костите 

Високото съдържание на калций, фосфор, манган, желязо и мед в кайсиите ги прави особено полезни за костите, тяхната здравина и плътност. Редовната консумация на плода предпазва от остеопороза. 

За здраво сърце 

Кайсиите са чудесен начин да се грижите за сърцето и кръвоносните съдове. Големите количества витамин С в тези плодове действат антиоксидантно на тъканите, като предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, предотвратяват образуване на плаки по съдовете и тяхното запушване. Витамин С спомага за балансиране на кръвното налягане и холестерола. 

Ползите и вредите от кокосовото масло>>>

Ускоряват метаболизма 

Течностите и фибрите в кайсиите в комбинация с минералите в този плод дават един силен тласък на метаболизма. Кайсиите са чудесен избор за отслабване, защото освен че засищат, дават много енергия. 

Успокояват болки в ушите 

Тъй като кайсиите са изключително богати на антиоксиданти, те могат да намалят болката при възпаление в ушите. Капвайте по няколко капки етерично масло от кайсия при отит като алтернативен начин да облекчите болката. 

Намаляват температурата

Комбинацията от витамини, минерали и детоксикиращи течности в кайсиите помагат на организма да се справи с високата температура при настинка и грип. 

Противовъзпалителни свойства 

Кайсиите имат цялостно полезно въздействие при възпалителни процеси на различни места в тялото. Те могат да помогнат да облекчите сериозни състояния, като артрит и подагра. 

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм>>>

Кожни проблеми

Кайсиите са полезни за кожата. Те потискат възпаленията в нея и облекчават екзема, сърбежи, сухота, пърхот, акне. 

Полезни при анемия 

Този плод е много богат на желязо, което подпомага овладяването на анемията. Този минерал е важен и при храносмилателни проблеми, умора, главоболие, метаболитни проблеми. 

Успокоява астма 

Според изследване, публикувано в Brazilian Journal of Medical and Biological Research, кайсиите и етеричното масло от плода помагат за успокояване на астматичните пристъпи.

Коментирай
Свободно време