Драконов плод, познат още като питая или ягодова круша, е тропически плод с невероятни вкусови качества и още по-великолепни свойства за организма. Здравословните му ползи го правят незаменима част от кухнята на много народи от тропическия климатичен пояс. Драконовият плод може да се открие и у нас. Не го подминавайте на щанда за плодове, защото е изключително полезен и много вкусен.

Здравословни ползи от плода папая

Питаята е много богата на витамини, основно С и Е, минералите желязо и магнезий, съдържа и огромно количество фибри. В една чаша питая се съдържат едва около 130 калории, както и цели 3 грама растителен протеин и 7 грама фибри. Това прави питаята един наистина здравословен и полезен плод.

Кои са основните ползи за здравето от драконовия плод?

Питаята е здравословна и засищаща закуска

Драконовият плод е много подходящ за закуска, защото е с високо съдържание на фибри, не съдържа мазнини, но е богат на растителни протеини, което дава усещане за дълготрайно засищане и много енергия. Подходящ е и като междинна закуска, която ще ви помогне да се предпазите от рязкото огладняване между храненията.

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

Питая е суперплод за вегетарианци и вегани

Ако спазвате растителна диета, драконовият плод може да е задължителна част от нея. Той е богат на важни витамини и минерали, които при диета, изключваща цели групи храни, могат да са в дефицит. В него се съдържат завидни количества желязо и витамин С, които при вегетарианци и вегани могат да са в намалени стойности.

Би могъл да помогне в борбата с хроничните заболявания

Тъй като драконовият плод е много богат на антиоксиданти, флавоноиди, феноли, бетацианин, той може да допринесе в овладяването на редица хронични заболявания. Според Healthline, антиоксидантите и витамин С в питаята могат да помогнат в регулирането на сърдечносъдови, автоимунни заболявания, диабет, артрит. Той спомага и за укрепване на имунната система, което е важно срещу вируси и бактерии.

Още по темата

Черимоя – екзотичен плод с много ползи за здравето

Драконовият плод е полезен за червата

Питая насърчава здравето на стомашно-чревния тракт. Този плод е богат на фибри, които подхранват добрите бактерии в червата.

За здрава кожа

Драконовият плод е наистина полезен за кожата. Консумацията му дава изключително много антиоксиданти и витамин С, които са важни за състоянието на кожата. С питая можете да си правите и маски, с които да подхраните кожата си външно. Можете да комбинирате пасирания плод с мед или кисело мляко, краставици или алое вера за повече еластичност, хидратация и здраве за вашата кожа.

10 здравословни ползи от мангото