Здраве и красота

Как да преодолеете храненето, предизвикано от стрес?

Така нареченото емоционално хранене

30.11.2020г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето е не просто начин да помогнем на телата си да оцелеят. То е и един от начините да успокоим напрегнатата си емоционалност след тежък ден или стресова ситуация. Когато се чувстваме тъжни, когато сме били подложени на стрес, храненето може да се окаже нашият спасителен пояс, който да ни накара да се почувстваме добре. Неслучайно посягаме и към вредните храни, когато сме стресирани. Храните, които ни доставят удоволствие, най-често са забранени заради наличието на захари, наситени мазнини, тесто от бяло брашно или са пържени, което ги прави вредни за здравето и талията ни.

Хранителни навици според типа личност

Емоциите могат да ни накарат да направим много грешни избори с храната, за които да съжаляваме впоследствие. Ако не се справим със стреса, нездравословното хранене и емоционалното хранене могат да се превърнат в ежедневие, което предизвиква напълняване, метаболитни проблеми и създава условия за по-нататъшно развитие на редица заболявания, свързани с наднорменото тегло и нарушената обмяна на веществата.

Какви са причините за хранене, предизвикано от стрес?

Някои хора се хранят без да са гладни, когато са тъжни или объркани, когато се чувстват зле или някой ги е наранил. За други храненето е начин да избегнат мисленето за проблемите и предприемане на нужните действия за справянето с тях.

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

Тези и още форми на стрес могат да се окажат причината да посягате към храната, когато сте под напрежение в каквато и да е форма. За съжаление, най-малко здравословните храни доставят и най-много удоволствие, тъй като съдържат вещества, действащи на центровете в мозъка, отговарящи за синтеза на допамин и серотонин. Така си създаваме усещането за фалшиво успокояване.

Кои са признаците, че храненето ви е предизвикано от стрес?

  • След неприятно преживяване, спор, разочарование или поява на проблем се чувствате гладни;
  • Жадувате за конкретни храни, когато сте разстроени, например шоколад, сладолед, когато се чувствате депресирани;
  • Дояждат ви се определени храни вследствие на видяна реклама по телевизията или след разговор;
  • Яде ви се нещо, когато нямате какво да правите и скучаете;
  • Яденето ви кара да се почувствате по-добре и по-щастливи, откъсва ви от мисленето за проблемите;
  • Изяждате необичайно големи количества храна, когато сте притеснени; 
  • Ядете до степен преяждане, гадене, тежест, когато сте стресирани или се чувствате нещастни. 

Признаци, че се тревожите твърде много

Как да успеете да спрете да се храните емоционално под натиска на стреса?

Има различни начини да контролирате емоционалното хранене и да се въздържате от посягане към вредни храни в големи количества. Всички методи изискват промяна в навиците и осъзнат контрол. Най-напред трябва да сте напълно сигурни, че не сте физиологично гладни преди да посегнете към любимите си кексчета или бисквити, например.

Открийте други начини да преборите стреса

Ако осъзнаете проблема си с емоционалното хранене и го приемете, справянето с него ще бъде по-лесно. Ще успеете да наложите контрол върху себе си всеки път, когато понечите да хапнете нещо без да сте гладни. Открийте друг начин да се преборите със стреса, например спорт, приятно хоби, занимания сред природата.

Свързани статии

7 симптома на нервен срив

Идентифицирайте причинителите на стреса. Това ще ви помогне да се справите с него, а не да го потискате и туширате с храна. Премахването на списъците, които отключват стрес у вас е най-ефективният начин да преодолеете емоционалното хранене.

При проблеми и стрес в работата, опитайте се да намерите сродна душа сред колегите си, с която да споделяте и да намирате начини за по-лесно справяне с напрежението. Ако имате повече стрес вкъщи, отделете си място за медитация и уединение, където да се усамотите и да поемете глътка свеж въздух, вместо да отваряте хладилника.

Хобита, с които да намалите стреса

Коментирай