Здраве и красота

Когато оралното ни здраве е под контрол, под контрол е и общото ни здраве

Добрият здравен статус е в пряка връзка с доброто здраве на устата и определя вашия общ имунитет

10.12.2020г. / 09 58ч.
Аз жената
Д-р Бранимир Кирилов. Снимка: MEDICAL DENT.

Д-р Бранимир Кирилов. Снимка: MEDICAL DENT.

Разговаряме с д-р Бранимир Кирилов, създател и собственик на една от най-големите и реномирани дентални клиники в България, за нуждата от профилактични прегледи, какво представлява професионалното почистване и грижа и защо е необходимо да посещаваме своя зъболекар поне два пъти в годината, за да се радваме не само на добро дентално здраве, но и на добър имунитет и общо здравословно състояние.

Д-р Кирилов, тази година постави под изпитание плановете, навиците и обичайния ни ритъм на живот. Когато говорим за здраве обаче, има няколко неща, които не трябва да пренебрегваме, променяме или забравяме и това е нашата орална хигиена. Кажете ни защо е важна тя за общото ни здраве?

Тя е от основополагащо значение не само за поддържане на нашето орално здраве и резултати от предишни лечения. Когато оралното ни здраве е под контрол, под контрол е и общото ни здраве. През тази година има нещо, което ми прави впечатление и това е, че доста хора под влияние на страха отлагат лечението си и профилактичните прегледи. Това със сигурност води до влошаване на здравословната ситуация при тях.

Тези 60-минутни срещи с вашия дентален хигиенист на всеки 6 месеца, могат да ви спестят много главоболия и средства в бъдещ период. В Medical Dent целта ни е те да са едно желано и носещо позитивна емоция посещение, защото какво по-хубаво от това да подариш на себе си свежи, гладки и чисти зъби. Освен това посещенията са напълно безболезнени, без неприятни усещания, кратки, но с видим ефект, който може да видите веднага след процедурата, а той е винаги по-красива и уверена усмивка.

Как да се грижим за здравето на зъбите си, така че да не се наложи някой ден да правим сложни и скъпоструващи манипулации?

Грижата за здравето на зъбите ни означава превенция и профилактика. Когато се наложи да вземем мерки, тогава е късно.

Важно е да знаете, че добрият здравен статус е в пряка връзка с доброто здраве на устата и определя вашия общ имунитет, а когато не се грижите регулярно за зъбите си, това застрашава общото ви здраве. Грижете се за това сега и не го отлагайте за утре.

Ние сме отворени и работим под взети пълни противоепидемични мерки и спазени хигиенни протоколи за безупречна стерилност, за да защитим и осигурим сигурност и спокойствие за нашите пациенти.

Как хигиената на устата влияе на общото ни здравословно състояние?

В устата си имате милиарди бактерии. Балансът между добрите и лошите бактерии в нея е от решаващо значение за поддържането на здравословен орален микробиом. Когато този баланс е нарушен, могат да възникнат проблеми със зъбите и венците като те от своя страна да повлияят и на общото ви здравословно състояние.

Недобрата орална хигиена може да повлияе на имунната ви защита, предизвиквайки сериозни здравословни проблеми.

Грижата за оралното здраве само чрез два прегледа годишно ще Ви осигури системно здраве, а освен това – свежа и блестяща усмивка.

Какво включва едно посещение за хигиена и профилактика и има ли специфика то спрямо индивидуалния профил на пациента – начин на живот, здравословно състояние или житейски период?

В Medical Dent целта ни винаги е била не просто да се грижим за болните зъби, а да осигурим здраве на пациентите си чрез навременна диагностика, превенция и безупречна орална хигиена.
Водени от това и от желанието да направим леснодостъпна процедурата по дентална хигиена и грижа, тя да се извършва в комфортна атмосфера, да не губите време в чакане на часа си, същевременно да се извършва в напълно безопасна среда без струпване на много хора, обособихме специализиран център към клиниката профилиран само в това. В този център имаме разработени протоколи за контролни прегледи и хигиена според състоянието в устата. По този начин по време на часа за профилактика гарантираме най-добрия възможен резултат.

Водени от принципа, че оралното здраве е неделима част от общото здраве, ние Ви осигуряваме персонализирана грижа и контрол над всички процеси във вашата уста.

Нашият подход е базиран на безболезнената, превантивна дентална грижа – холистични методи, високи технологии, биосъвместими материали и премиум обслужване от високоспециализирани и обучени по-най-съвременни протоколи специалисти.

Вярно ли е, че хроничната умора, болки в ставите, главоболие, мигрена, хронични възпаления, автоимунни заболявания и редица други здравословни проблеми могат да бъдат свързани пряко с лошото орално здраве?

Да, възможно е те да са причинени от нередовни посещения за профилактични прегледи и поддръжка на устната хигиена, лоши навици на живот или генетика.

Стари и неправилно извършени лечения, пренебрегнати проблеми, всичко това води до хронични възпаления и инфекции. Това може да повлияе не само на здравето на устата, но и на цялата имунна система и системно здраве.

Можем да предотвратим много здравословни проблеми на тялото си ако осигурим на зъбите си само два годишни прегледа.

Една от честите причини, поради които пренебрегваме рутинните си срещи с стоматолога е страхът ни от зъболекарския стол. Когато говорим за почистване и хигиена на зъбите има ли причина да се страхуваме?

Няма причина да пренебрегнете своите два годишни прегледа и професионално почистване с цел добра орална хигиена. Тяхната цел е именно да не ви стресираме в бъдеще с болезнени манипулации, защото следим вашите зъби и венци и навременно превантираме нуждата от по-сериозни манипулации.

Забравете за стреса, болката и страхът. Процедурата за свежи и чисти зъби не включва извършване на сложни манипулации, при нея няма усложнения, антибиотично лечение, бавно и трудно възстановяване.

Ние осигуряваме спокойно дентално преживяване и нов поглед за часа ви при стоматолога, защото ще предотвратим лошите спомени и изживявания. Достатъчни са ни само два прегледа в годината.

По всяко време ли може да бъде направено професионалното почистване и какъв е ефектът, който ще видим веднага след него?

Професионално почистване може да се прави и всеки ден. Необходимата периодика се определя според основното заболяване. Например, ако пациента има пародонтит периодиката е една, ако основния му здравословен проблем е кариес периодиката е друга. Ефектът, който ще усетите след едно професионално почистване е чиста уста. Говоря за онзи момент, когато прокараш език по зъбите си след професионално почистване и усещаш как зъбите ти „скърцат“, това е професионалната грижа, която предлага Medical Dent на своите пациенти.

Вашият ТОП 3 за свежа и красива усмивка, който ще препоръчате и на нас?

Намерете си добър зъболекар. Ходете при него минимум два пъти годишно на профилактични прегледи и професионално почистване. Нека той ви научи как да си почиствате добре зъбите и го правете два пъти дневно.

За записвания и консултации – 02 451 2518

За повече информация за денталната клиника – www.medicaldent.bg

Коментирай
Свободно време