Здраве и красота

5 хранителни навика, намаляващи имунитета

Не консумирате достатъчно протеини

15.12.2020г. / 13 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Темата за засилване на имунитета сякаш никога няма да излезе от фокус. Знаем, че когато поддържаме силен имунитет, поддържаме добро здравословно състояние и сме готови за предизвикателствата на живота. Оказва се, че не само стресът, честата консумация на алкохол, някои заболявания, могат да намалят имунитета ни. Нашите хранителни навици са в основата на това. Вижте 5 чести грешки при храненето, които вредят на имунитета ви.

Пропускане на закуска

Ако все още имате навика да пропускате закуската, може би е време за промяна. Първото и най-важно хранене за деня е незаменимо, особено ако ни доставя вкусни и полезни източници на протеини. Те ни осигуряват ситост, намаляват риска от преяждане на следващите хранения и така се намалява вероятността от повишаване нивата на кръвната захар. Когато сме гладни, съпротивителните сили на тялото също са занижени.

Яйцата например са чудесен бърз и лесен избор за здравословна закуска. Богати са на протеини, витамин А, желязо, които са важни за имунитета ни. Добавете към тях източник на витамин С, като домат, свежа чушка и ще получите наистина вкусна закуска.

10 храни за силен имунитет

Лош избор на закуски между храненията

Между обяда и вечерята често огладняваме и не пропускаме следобедната закуска. Но какво консумираме? Още един лош навик свързан с начина на хранене, който излага на риск нашата имунна система, е неправилният избор за малка закуска. Вафли, кифли, чипсове, овкусени ядки... Всички те повишават апетита ни, кръвната захар, инсулина и не носят почти никаква хранителна стойност на организма ни.

Малки закуски за силен имунитет

Вместо тях може да хапнете 1-2 сварени яйца, плод, шепа сурови ядки, 1 чаша кисело мляко или скир с 1 плод. Получавате полезни хранителни елементи, важни за имунитета, сити сте и енергични. Не забравяйте, че нездравословното хранене, което включва всички пакетирани храни, колбаси, тестени изделия, е причина за натрупването на токсини в организма.

Консумирате едни и същи храни

Още един навик, който намалява имунитета е следването на монотонен режим на хранене. За да бъдем в добро здраве и форма е важно да се уверим, че приемаме полезни източници на протеини, желязо, цинк, фибри, омега – 3 и 6 мастни киселини, витамини от групата В, селен, антиоксиданти.

Такива се съдържат в птичето месо, рибата, бобовите култури, пресните плодове и зеленчуци, орехи, кашу, ленено семе, лешници, бадеми, сусамово семе, качествено червено месо, кисело мляко. Редувайте животинските източници на протеини, не залагайте само на растителна храна.

Свързани статии

Не консумирате достатъчно протеини

Протеинът е жизненоважен за изграждането и възстановяването на тъканите и за борбата на организма с вирусни и бактериални инфекции. Ниският прием на храни, които са богати на протеини може да доведе до отслабване на имунната система. Разбира се не бива и да се прекалява с тях, нужен е баланс.

Сладкиши, десерти, тестени закуски, пакетирани лакомства

Тези храни спадат към групата на простите въглехидрати. Те не задоволяват дори минимална част от дневните ни нужди на витамини и минерали. От тях ставаме по-мудни, трупаме излишни килограми, а това влияе отрицателно на имунните функции на организма.

Коментирай