Здраве и красота

Защо зимните снежни дни са полезни за здравето ви

Как зимата ни прави по-здрави

27.01.2021г. / 14 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Снегът през зимата доставя удоволствие на едни и причинява немалко затруднения за други. Хората обикновено са разделени на два лагера – обичащи и мразещи зимата. Оказва се обаче, че зимните снежни дни имат много ползи за здравето и благополучието ви. Майката природа се е погрижила да ви даде много чрез снега, дори да не го осъзнавате. Ако се цупите на зимните снегове, вижте как те ви помагат да сте по-здрави.

6 начина да направите дома си по-уютен тази зима

Снежните дни ви помагат да спите по-добре

Сънят дава мощна възстановяваща сила на организма. Той е необходим за премахване на стреса от тялото и за извършване на редица метаболитни процеси, с които организмът регулира обмяната на веществата и усвояването им, а след това на използването им по предназначение в тази сложна биологична машина. Ден прекаран сред снега може да допринесе за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер, да повиши имунитета и да ви направи по-щастливи.

Добрият и качествен сън се свързва и с формирането на нови спомени, както и с класифицирането на информацията от деня. Това означава, че колкото по-добре спите, толкова по-добра е мозъчната ви функция.

Игрите и разходките в снега са прекрасно упражнение

Ако сте решили да си направите преход в снега, да играете с децата, да правите снежен човек или да се разходите в планината в зимните дни, това е чудесен начин да напрегнете всички групи мускули и да си направите своеобразна кардиотренировка. Ходенето в снега е трудна задача, което поставя тялото пред истинско изпитание. Ето защо снежните разходки в зимните дни могат да се разглеждат и като физическа тренировка, която ви прави по-здрави.

Защо трябва да започнете да ядете повече тиква тази зима?

Може да прекарате деня на топло с любима книга

През студените зимни дни понякога предпочитаме да си оставаме вкъщи, сгушени на топло с любима книга или занимание. Това също има своите ползи за здравето и психиката. Прави ни по-щастливи, може да допринесе за балансирането на хормоните в тялото, намалява стреса, може да намали риска от различни дегенеративни заболявания.

Снежните зимни дни ви приканват да си вземете почивка

Разходките в планината, отсядането в хижи, карането на ски и други зимни спортове са все хубави причини да си вземете отпуска и да се насладите на зимата. Не само летните почивки намаляват стреса, отпускат и зареждат с нова енергия. През зимата тялото и психиката също имат нужда да разпуснат, така че това е чудесен момент да се насладите на зимата и да си вземете почивка. Зимните почивки повишават производителността в работата, намаляват стреса и повишават имунитета.

Идеи за зимен стрийт стил, които да опитате (галерия)

Зимните забавления се борят с тревожността и безпокойството

Разходките през зимата и игрите в снега намаляват стреса, като това може да окаже благотворно влияние върху тревожността и безпокойството. Прекарването на време навън в студа през зимата стимулира кръвообращението, като това може да допринесе и за справяне с главоболието, причинено от напрежение. Снежните разходки са полезни и като средство за облекчаване на депресията. Да съзерцаваш красиви зимни пейзажи пред себе си е добър начин да противодействаш на депресивните състояния и лошото настроение.

Как да успокоите и хидратирате кожата през зимата?

Коментирай