Здраве и красота

5 начина да направите костите си по-здрави

Как да ги заздравите

24.12.2020г. / 04 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изграждането на здрав скелет е важно за редица функции на организма. Здравите кости са по-малко податливи на фрактури и на развитие на остеопороза с възрастта, което позволява на тялото ни да се справя с всички движения и предизвикателства, на които го подлагаме всеки ден. От състоянието на костите и скелетната ни структура зависи цялостното ни здраве.

5-те най-полезни за костите храни

Как да подобрите състоянието на костите си и да ги направите по-здрави?

Тичайте

Бягането за здраве ще ви помогне не само да отслабнете, да подобрите сърдечносъдовата си система и кръвното си налягане, но и ще заздрави костите ви. Ударната активност на мускулите, която се упражнява върху костите по време на джогинг стимулира костните клетки, като това подобрява тяхната плътност, здравина и състояние. Това констатира ново проучване, публикувано в International Journal of Epidemiology, пише thehealthy.com.

Вдигане на тежести

Упражненията с тежести и силовите упражнения с тежест на собственото тяло правят не само мускулите по-здрави, но и костите. Това е особено полезно за жени в менопауза, тъй като те са най-застрашени от развитие на остеопороза. Не е необходимо да вдигате огромни тежести, за да въздействате върху състоянието на костите и мускулите. Упражнения за издръжливост, като аеробика, тичане, колоездене и плуване също са полезни в комбинация с упражненията с тежести.

Храни за здрави кости (галерия)

Танци

Танците са не само приятно и разтоварващо занимание. Те са невероятен начин да раздвижите и стегнете фигурата си, но и да заздравите костите си. Танците са своеобразна тренировка за цялото тяло и това стимулира подобряването на костната плътност и състоянието на мускулите.

Витамин D

Калцият е важен минерал, който изгражда костите и подобрява тяхната плътност. Той обаче не се усвоява достатъчно добре, ако в тялото е налице дефицит на витамин D. Обсъдете с личния си лекар дали да изследвате нивата на този важен витамин в кръвта си, за да прецените налага ли се прием на витамин D. Междувременно винаги можете да обогатите хранителния си режим с повече продукти, богати на витамин D, като морски дарове, яйца, млечни продукти, месо.

Храни, които помагат за бързо зарастване на счупени кости (галерия)

Не пийте газирано

Газираните напитки могат да влошат не само здравословното ви състояние и да ви предразположат към напълняване, но могат да навредят и на костите ви. Изследване от 2014 година, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition констатира, че съществува връзка между консумацията на газирани напитки, захарите в тях и влошеното състояние на костите. Учените обясняват тази взаимовръзка с намаленото усвояване на калций в кръвта в присъствието на тези вредни напитки.

Коментирай