Здраве и красота

Причини за повишено количество слюнка в устата

За какво подсказва

11.01.2021г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте забелязали, че понякога преглъщате по-голямо количество от собствената си слюнка, не ви се е сторило. Възможно е да се случи и обикновено има медицински причини за това. Според сайта livestrong.com, една от най-честите причини за образуване на по-голямо количество слюнка в устната кухина е киселинният рефлукс. Той се появява по различни причини. Една от проявите му е повишена секреция на слюнка, връщане на киселини в хранопровода, понякога съпроводени с горчив вкус и пареща болка в гърдите.

Защо имаме лош дъх след пиене на кафе?

Една от естествените реакции на организма при рефлукс е повишаване на количествата слюнка в опит да се тушира стомашната киселина, връщаща се в хранопровода и устната кухина.

Друга причина биха могли да бъдат сезонните алергии. При някои от тях е възможно да се наблюдава повишено количество слюнка. Най-често това се проявява при алергии, свързани със сълзене на очите, хрема, запушен нос, повишено количество слуз в гърлото и дразнене. Като естествена реакция слюнчените жлези произвеждат повече слюнка, за да компенсират всички тези дразнения.

5 невероятни неща, които се случват, докато се целуваме

Свързани статии

Слюнката е естествената защита на тялото, осигуряваща блокада срещу болестотворните микроорганизми, атакуващи устната кухина. Тя е необходима за поддържане на здравния статус на устата и организма отвътре. Но прекаленото слюноотделяне също може да причини известни проблеми. Затова, ако забележите, че отделяте голямо количество слюнка, консултирайте се с лекар, който да определи състоянието ви.

* Статията има информативен характер и няма за цел да поставя диагноза. Консултирайте се с лекар специалист при нужда.

Коментирай