Здраве и красота

Сок от лук – за силен имунитет и здрава коса

Подобрява метаболизма и храносмилането

04.02.2021г. / 05 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свързваме ароматния и пикантен лук с овкусяване на нашите супи, ястия, салати. Той е много повече от подправка. Лукът съдържа предимно вода, което допринася за добра хидратация. Консумацията му ни осигурява калий, магнезий, калций, витамини от групата В.

Знаете ли, че приготвен под формата на напитка, също може да помогне да бъдем по-здрави и красиви? Още един интересен начин за неговата консумация. Вижте как.

Подобрява метаболизма и храносмилането

Лукът не съдържа мазнини, но пък е богат на антиоксидантни флавоноиди, за които е известно, че подобряват метаболизма и следователно помагат за отслабването. Специалистите по хранене предполагат, че консумацията на лучена напитка на гладно, спомага за по-бързото топене на излишните калории.

Какво се случва в тялото, ако ядете лук редовно?

В блендер смелете ½ глава лук с 1 чаша вода и 1 с. л. мед. Получената напитка се приема преди първата закуска за деня.

6 полезни храни за ежедневен детокс на тялото

Засилва имунитета

Лукът е естествен антибиотик, който спомага за бързото ни възстановяване по време на настинки и грип, облекчава хремата и кашлицата, засилва защитните сили на организма. Той съдържа витамин С и цинк, както и фитохимикали, които помагат на тялото ни да повиши своя имунитет.

За да си направите засилваща имунитета напитка, нарежете половин или една глава лук на ситно, сложете я в купичка и залейте с чаша вода. Оставете да престои за цяла нощ, след което на сутринта прецедете и изпийте.

7 от най-добрите подправки за повече здраве

Сок от лук за кожа и коса

Лукът, оказва се, има благоприятно въздействие и върху здравето и красотата на кожата и косата. Може да си приготвите сок от лук и да добавите към него малко лимонов сок, за да ви е по-приятен за консумация. Ако имате пъпчица, намажете я със сок от лук и след 15-20 минути изплакнете с вода.

Лукът може да помогне и за заздравяване на косата, намалявайки косопада. Тук може да видите една рецепта за маска против косопад с лук.

Забавя се появата на бръчки

Още една причина да добавите към менюто си лук и сок от него е, че благодарение на флавоноидите и антиоксидантните съединения в сока от лук, могат да се предотвратят признаците на преждевременно стареене.

Учени смятат, че това донякъде се дължи и на съдържанието на сяра, което според някои източници може да увеличи синтеза на колаген в кожата.

Може да подобри съня и настроението

Някои изследвания показват, че фолиевата киселина в сока от лук може да подобри настроението и да се бори с депресията. Фолатът действа, като предотвратява натрупването на химикала хомоцистеин. Смята се, че излишният му синтез пречи на синтеза на серотонин – хормонът, който ни помага да се чувстваме добре. Фолатът благоприятства и други хормони като допамин, който също спомага за регулирането на съня и настроението.

Снимка: iStock

Коментирай