Здраве и красота

Масло от шипка и ползите му за кожата

Прави кожата нежна като цвете

15.02.2021г. / 04 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от шипка не е сред най-популярните масла в грижата за кожата, а това е голяма грешка. То се нарежда успешно до кокосовото, бадемовото, маслото от жожоба и редица други доказали се масла, защото има не по-малко благотворни качества спрямо кожата.

Маслото от шипка е изключително богато на антиоксиданти и витамини, които подхранват кожата. Кои са основните ползи от маслото от шипка, заради които си заслужава да го включите в рутината си за здрава и красива кожа?

Хидратира и овлажнява

Добрата хидратация е от изключително значение за здравата и еластична кожа. Шипковото масло съдържа незаменими мастни киселини, като линоловата (омега-6 мастна киселина), които проникват в дълбочина и подхранват кожата, особено през зимата в студеното и сухо време. Маслото от шипка не оставя мазни следи, попива много добре и е чудесно средство да успокоите сухата и сърбяща кожа.

6 масла, които стягат кожата на тялото

Помага за изсветляване на кожата

Маслото от шипка е естествен ексфолиант, който може да направи кожата по-блестяща, сияйна и озарена. Това е така заради високото количество на витамин А и С, които се съдържат в него. Тези витамини насърчават обмяната на кожните клетки и тяхната регенерация. Мъртвите клетки се извеждат от кожата по-бързо, като се дава възможност на новите да се развият.

Предпазва от увреждания на кожата от слънцето

През целия си живот сме изложени на влиянието на слънчевата светлина, не само на плажа. Така неусетно слънцето уврежда кожата ни и я състарява. Тези процеси блокират синтеза на колаген в кожата и ускоряват стареенето. Маслото от шипка има свойството да забавя тези процеси и да предпазва кожата от слънчевите лъчи.

Антистареещ серум за кожа без бръчки

Насърчава заздравяването и заличаването на белези

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на маслото от шипка помагат за предотвратяване на оставането на белези, както и минимизирането на съществуващите такива. Това свойство шипковото масло дължи на хидратиращите си и регенериращи свойства.

Помага за намаляване на пигментацията

Маслото от шипка има изсветляващи свойства, което помага за регулиране на тена и премахване на петната от хиперпигментация. Ликопенът, витамин А и бета-каротинът в маслото от шипка помагат за изравняване и изсветляване на тена.

Натурален серум за лице с чаено дърво

Коментирай