За трета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно състоянието ендометриоза.

През целия месец март ще се организират различни инициативи и дейности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. Един от акцентите през 2021 г. ще бъде кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в София и Варна за всички жени с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза. Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна и адекватна помощ.

От 1 до 31 март ще се провеждат безплатни прегледи в 10 медицински заведения:

  • МБАЛ „Надежда“, гр. София;
  • МК „Д-р Щерев“, гр. София;
  • СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София;
  • ПСАГБАЛ „Св. София“, гр. София;
  • УМБАЛ „СофияМед“, гр. София;
  • МБАЛ „Вита“, гр. София;
  • МЦ „РепроБиоМед“ гр. София;
  • МЦ „Д-р Гунев“, гр. София;
  • СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“, гр. Варна;
  • Медицински център за асистирана репродукция „Варна“ ООД.

Имената на медицинските специалисти и начините за записване за безплатните прегледи са оповестени на уебсайта на фондацията: https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2021/ . Записванията започват да текат след 20 февруари.

В центъра на вниманието ще бъде поставена пациентска конференция под надслов „Живот зад маската на нормалното“, която ще се проведе онлайн и ще бъде излъчвана на живо в социалните канали на фондацията на 27 и 28 март. Тя ще обедини медицинската и холистичната експертиза по темата, включвайки важни за пациентите теми като произход и патология на ендометриозата, диагностика на заболяването, хирургично лечение, запазване на репродуктивните функции, мултидисциплинарен подход към ендометриозата, начин на живот, хранене, движение и спорт, алтернативни методи за справяне с болката, психо-емоционални аспекти на заболяването и др.

В двата дни ще вземат участие изтъкнати специалисти от различни области, както и пациенти с ендометриоза. Повече информация относно конференцията – записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията в началото на м. март – www.endometriosis.bg Като член на World Endometriosis Organizations и World Endometriosis Society (глобални организации областта на клиничната практика, проучванията, образованието и застъпничеството в сферата на ендометриозата и аденомиозата), фондацията има достъп и ползва множество полезни ресурси, като пренася световно утвърдени добри практики в България. Бидейки част от World Endometriosis Society, със своите 27 страни-членки, WEO е важен двигател на промените за жените с ендометриоза по целия свят.