Здраве и красота

Съвети при избора на овлажнител за въздух

Защо е толкова важно да се поддържат нивата на влажност в здравословни граници

04.03.2021г. / 13 04ч.
Аз жената
Снимка: shuttersock

Снимка: shuttersock

Когато външните температури паднат и включите отоплението в жилището си, забелязвате, че децата ви все по-често се събуждат с различни оплаквания. Изпитват дискомфорт като сухота и болки в гърлото, не спят добре нощем, кашлят и носовете им са все запушени.

Като всяка майка загрижена за здравето на любимите си същества вече сте наясно, че ви е нужен уред, който може да нормализира нивата на влажност на въздуха и да ги поддържа в здравословните граници от 40 до 60 % r. h.

Защо е толкова важно да се поддържат нивата на влажност в здравословни граници?

Знаете, че вирусите се разпространяват основно чрез кихане и кашляне, при които се отделят миниатюрни капчици секрет, които съдържат вода, протеини и соли. Когато някой от семейството ви кихне или се изкашля, тези капчици се разпространяват във въздуха на помещенията и лесно могат да бъдат вдишани и от останалите членове на семейството.

Какво се случва при ниски нива на влажност?

Ако нивата на влажност в помещенията са по-ниски от 40%, водата, която се съдържа в капчиците се изпарява и те стават по-малки, но се запазват много по-дълго във въздуха. А това означава, че вероятността от заразяване не само остава, но е и доста по-висока.

Какво се случва при умерена влажност?

При поддържане на умерена или здравословна влажност от 40 до 60% r. h. аерозолните капчици не само намаляват съдържанието си на вода и се смаляват, но и вирусите, съдържащи се в тях умират бързо и предаването им на другите членове на семейството значително намалява.

Какво се случва при висока влажност?

Прекалено високите стойности на влажност (над 60 до 100%) вирусоносните капчици поемат повече влага от въздуха, стават по-големи и тежки и падат по различни повърхности в помещенията. Вирусите, които се съдържат в тях не умират бързо и при контакт с различните повърхности отново могат да заразяват.

Знаейки всичко това, пред вас не стои въпросът дали да си купите овлажнител, а как да изберете подходящия сред огромното разнообразие от овлажнители за въздух.

Студена мъгла или ултразвуков овлажнител (дифузер)?

Студена мъгла

Този вид овлажнител използва студен процес за създаване на водна пара. Вграден в уреда вентилатор засмуква сухия въздух, който минава през частично потопен във вода филтър или сменяема касета. Там се овлажнява и отново с помощта на вентилатора се разпръсква в стаята във вид на студена пара или мъгла.

Плюсове: Много подходящи са за стаи с голям обем, поддържат високи нива на влажност и са с ниски разходи на енергия. Предлагат се в голямо разнообразие от модели, а цените им са приемливи и достъпни.

Минуси: Моделите без sleep режим произвеждат малко по-високи нива на шум. Изискват честа смяна на филтрите.

Дифузер или ултразвуков овлажнител

Ако търсите тих уред, ултразвуковите модели са добър избор. Те работят с високочестотни звукови вълни, които вибрират от метална мембрана, поставена в овлажнителя. Ултразвукът разбива водните частици, които се превръщат в пара и насищат въздуха с влага.

Плюсове: Основните предимства на този вид овлажнители са безшумната работа и възможността да го ползвате за ароматерапия.

Минуси: Трудно овлажнява по-големи помещения от 10 кв. метра и трудно поддържа нива на влажност над 40%.

И какво още?

За да направите точния избор сред огромното разнообразие от овлажнители за въздух не е достатъчно просто да се спрете на определен модел.

Ето на какво да обърнете още внимание:

Производителност

Това е може би един от най-важните параметри при избора на овлажнител. Той се определя според квадратурата на стаята, в която искате да поставите овлажнителя. Най-лесно ще откриете подходящия модел за вашето помещение, като погледнете в описанието на продукта. В него задължително е посочено за какви квадратни метри е предназначен.

Автономност

Автономността на овлажнителя се определя от капацитета на резервоара му. Казано иначе, колкото по-голям е той, толкова повече време ще работи, без да се налага да доливате.

Ниво на влажност

Много важно е да можете да измервате нивото на влажност в жилищното помещение. Затова ви съветваме да избирате модели, които разполагат с хигрометър, което позволява на овлажнителя да се включва и изключва автоматично според избраното ниво и след това според достигнатия процент влажност.

Специални функции

Ако някой от семейството ви страда от алергии си струва да обмислите покупката на овлажнител с HEPA филтър или NanoCloud технология. Този тип уреди са по-висок клас и цените им са по-високи, но за сметка на това предлагат по-здравословен въздух и отстраняват до 99 % от праховите частици и акарите, които са сред основните причинители на алергии.

И преди да се разделим

Разнообразието от овлажнители за въздух, както и сами видяхте е огромно и ние разбираме, че решението не е никак леко. Затова ето един съвет от нас. Не се стремете да закупите най-скъпия и модерен уред, който се предлага по магазините, а модел, който отговаря на нуждите на вашето семейство.

Снимки: shutterstock

Коментирай