Здраве и красота

Ползи от приема на цинк

Защо цинкът е важен за здравето

23.03.2021г. / 09 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цинкът е един от най-важните минерали, отговарящ за редица функции в организма. Той се среща в най-големи количества в морските дарове, стридите, раците, омарите, червеното месо. Ако те обаче не присъстват често в диетата ви, възможно е да имате нужда от добавка с цинк или увеличаване на консумация на храните, съдържащи минерала.

6 коварни признака на дефицит на калий

Какви са потенциалните ползи от приема на добавки с цинк?

Подсилване на имунната система

Цинкът има свойството да стимулира функциите на имунната система. Клетките на имунната система зависят от цинка, за да могат да се размножават нормално, да се развиват и да функционират адекватно. Ето защо цинкът е част от терапията при вирусни инфекции като помощно средство за укрепване на имунитета и по-бързото оздравяване. Цинкът може да допринесе за скъсяване на периода на боледуване и възстановяване.

Намалява риска от преждевременно раждане

Цинкът може да подпомогне тялото на бременната жена да произвежда протеини и ДНК. Необходим е за правилния растеж и развитие на клетките, което е важно за развиващия се плод по време на бременността. Това показват данните от изследване от 2015 година, публикувано в Cochrane и цитирано от everydayhealth.com. Консултирайте се с лекар, който да определи дали имате нужда от добавка с цинк по време на бременност. Не взимайте добавки без консултация.

Ако имате дефицит на желязо, яжте тези храни

Помага в контрола на кръвната захар

Цинкът участва в обмяната на въглехидратите и захарите в тялото. Това показват данните от изследване от 2020 година, публикувано в Journal of Family and Community Medicine. Данните сочат, че страдащите от диабет и имащи дефицит на цинк имат по-лоши резултати в усвояването на глюкозата от контролната група без дефицит на важния минерал.

Цинкът играе съществена роля в съхранението и секрецията на инсулин – хормонът, който способства за усвояването на глюкозата от клетките и изразходването ѝ под формата на енергия.

Незаменими ползи от магнезия за здравето

Свързани статии

Може да намали дегенерацията на макулата

Дегенерациите на макулата са едни от водещите причини за влошаване на зрението и слепота при възрастни. Приемът на цинк може да забави тези процеси, според клиниката в Кливланд. Ролята на цинка в очното здраве е ключова, тъй като има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, спомага за нормалното делене и растеж на клетките.

Подобрява акнето

Цинкът е един от най-важните минерали за кожата, косата и ноктите. Той има противовъзпалителни свойства, намалява секрецията на себум и потиска възпалението при акне. Това води до подобряване на състоянието на кожата.

5 важни ползи от цинка в сезона на грипа

Насърчава сърдечносъдовото здраве

Добавките с цинк имат благотворно въздействие върху сърдечносъдовата система. Това показват данните от метаанализ от 2015 година, публикуван в Nutrition & Metabolism, цитирани от everydayhealth.com. Цинкът се свързва с понижаване на общия холестерол, което подобрява липидния профил и предпазва кръвоносните съдове от образуване на плаки и втвърдяване на стените. Стойностите на кръвното налягане също се подобряват при достатъчни нива на цинк в тялото.

* Статията има информативен характер. Консултирайте се с лекар преди да приемате хранителни добавки.

Коментирай
Свободно време