Здраве и красота

Незаменими ползи от магнезия за здравето

Защо този минерал е толкова важен?

12.11.2019г. / 13 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки минерал е важен за здравето. Магнезият е един от незаменимите минерали, които участват в голям брой процеси в тялото. Той лесно се губи, за съжаление, което може да повлияе на редица системи и функции.

Най-добрите източници на магнезий са листните зеленчуци, ядките, пълнозърнестите храни, бобовите растения, грахът, соевите зърна, бананите, черният шоколад, тиквеното семе. За да повишите нивата си на магнезий, наблегнете на тези храни. При някои хора се налага допълнителен прием на добавки с магнезий, но това следва да бъде консултирано с лекар.

4 признака, че консумирате твърде много сол

Кои са ползите от магнезия, заради които храните, богати на него, заслужават централно място на трапезата?

Намалява риска от диабет тип 2

Ако сте с наднормено тегло, страдате от хормонални проблеми или имате в семейството си болен от диабет близък, магнезият ще ви помогне да намалите риска от развитие на болестта при вас. Наблягането на магнезия в диетата намалява риска от диабет и инсулинова резистентност с до 17%, сочат набор от изследвания от 2016 година, за които сайтът thehealthy.com споменава. Друго изследване от 2019 година, публикувано в списание Nutrients констатира, че приемащите магнезий в продължение на 3 месеца имат по-добра инсулинова чувствителност на клетките и по-нисък риск от диабет.

Изгражда здрави кости

Повечето хора знаят, че калцият и витамин D са най-важните за здравината и плътността на костите. Магнезият обаче е не по-малко важен и ефективен в борбата с остеопорозата. Този минерал участва в изграждането, заздравяването и уплътняването на костното вещество.

Сигурни симптоми на дефицит на витамин D

Намалява кръвното налягане

Магнезият участва като основен компонент в преноса на импулси на нервната система. Заради това при недостиг на този важен минерал се наблюдават смущения в работата на мускулите, сърцето, кръвоносните съдове. Ето защо, при дефицит на магнезий е възможно да се появят и проблеми с кръвното налягане. Приемът му нормализира стойностите му.

Предотвратява мигренозни пристъпи

Хората, страдащи от хронична мигрена и честа поява на главоболия, могат да успокоят тези пристъпи с прием на магнезий или наблягане на храните, богати на този минерал. Изследване от 2016 година показва, че магнезият намалява симптомите на главоболие и световъртеж.

Признаци за дефицит на цинк в организма

Подобрява атлетичното състояние

Ако тренирате активно е препоръчително да приемате магнезий. Той намалява крампите, помага за по-бързото възстановяване на мускулните влакна и стимулира обмяната на глюкозата в кръвта.

* Статията има информативен характер. Преди да приемате хранителни добавки, консултирайте се с личния си лекар.

Коментирай