Здраве и красота

Защо не трябва да използвате избелващи ленти за зъби всеки ден

Възможни рискове за зъбния емайл

11.04.2021г. / 05 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храни и напитки, като кафе, чай, червено вино, оставят петна и оцветявания по зъбите. Тютюнопушенето също е враг на белите зъби. На помощ идват избелващите средства, сред които са лентичките за зъби. Някои хора намират спасение в тях, като понякога се увличат с употребата им и ги използват всеки ден.

Твърде честата употреба на избелващи ленти може да има опасно влияние върху зъбите. Те могат да се окажат дори по-вредни от самите петна.

Неочаквани причини зъбите ви да се оцветят

Прекомерната употреба на ленти за избелване на зъбите може да причини обезцветяване на зъбите. Редовното четкане на зъбите с обикновена четка или електрическа такава, може до голяма степен да свали наслагванията по емайла и да намали видимостта на петната. Понякога се изискват и по-специални техники за четкане, за които можете да се консултирате със зъболекаря си. Той със сигурност ще ви обясни как правилно да четкате зъбите, така че да премахнете плаката и да намалите образуването на зъбен камък.

Лентите за избелване на зъбите в домашни условия са донякъде ефективен начин да премахнете петната от чай, кафе и цигари по зъбите, но те крият някои рискове.

Тези малки ленти са направени от пластмаса, покрита с избелващо вещество, обикновено съдържащо пероксид, който разгражда образувалите се по зъбите петна и наслагвания, според Университета Mcgill.

Лесни трикове за избелване на зъбите вкъщи (галерия)

Страничните ефекти могат да са много

Ако използвате пероксид върху зъбите си всеки ден, този избелващ агент може да повлияе негативно върху емайла на зъбите. Пероксидът разрушава молекулите на натрупаните наслагвания, но може да засегне и зъбния емайл, като по този начин се образуват отначало малки дупчици, а впоследствие и по-големи разкъсвания на емайла. В тези дупки навлизат още повече частици, които правят петната още по-големи и видими.

Освен това, тези дупки са основа за задържане на храна и бактерии, които след това благоприятстват образуването на кариеси. Симптомите могат да са от леко раздразнение и чувствителност на зъбите, до болка.

Невероятните употреби на пастата за зъби

Един от най-честите странични ефекти от прекомерната употреба на ленти за избелване, е чувствителността на зъбите. Дразненето на венците може да доведе до възпаление, дори оголване на основата на зъба. Това крие риск от навлизане на бактерии в корена на зъба и опасните последици от това, пише Healthline.

Ако продължите да използвате лентите за избелване на зъби продължително и неправилно, това крие още по-голям риск от навлизане на избелващите вещества в дентина на зъба, което нанася сериозни щети върху здравето на зъбите.

5 лесни трика за избелване на зъбите

* За предпочитане е да се консултирате с вашия стоматолог, който ще ви посъветва как най-правилно да избелите зъбите в домашни условия.

Коментирай