Здраве и красота

Какво означава, ако имате ивици по ноктите?

Вертикални или хоризонтални бразди по ноктите подсказват за здравословни проблеми

11.04.2021г. / 07 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ноктите са една доста нестабилна част от тялото. Въпреки че по природа са твърди заради факта, че са изградени от кератин, те могат да бъдат много податливи на проблеми в тялото, което ги прави доста изменчиви. Ако нещо със здравето или вътрешното ви състояние не е наред, това веднага се проявява върху ноктите. Те променят текстурата и вида си. Може да се появят различни изменения, като едни от най-често срещаните са хоризонталните, вертикалните ивици или бразди. Те са изпъкнали, неравни и грапави.

Промени в ноктите, които подсказват за здравословни проблеми

Какво означават вертикалните ивици по ноктите?

Линиите или браздите, които преминават от дъното на нокътя и продължават до върха му, обикновено означават, че нокътят ви просто старее по-ускорено. Състоянието се среща при много възрастни хора.

5 промени в тялото, подсказващи за здравословни проблеми

Ноктите са изградени предимно от кератин, който представлява протеин, намиращ се в косата, кожата и ноктите. Затова, когато кожата и косата започнат да стават сухи по някаква причина, особено с възрастта, ноктите също се променят. Кожата, косата, ноктите стават по-груби с времето, тъй като цялото тяло задържа влагата все по-трудно с възрастта.

Други промени в ноктите

Ако забележите други промени в ноктите, като цепене, лющене, промяна в цвета им, тогава е най-добре да се консултирате с лекар дерматолог, пише thehealthy.com. Възможно е тези промени да се дължат на здравословно състояние или заболяване, сред които артрит, анемия, сърдечносъдови проблеми, инфекции, сочат данни от изследване, публикувано в Indian Dermatology Online Journal.

Скрити здравословни проблеми, които предизвикват промени в ноктите

На какво се дължат хоризонталните линии по ноктите?

Хоризонталните линии по ноктите са доста по-рядко срещани. Те биха могли да подсказват заболяване, а може и да са чисто и просто резултат от натиск или удар. Този тип линии възникват при временно спиране на растежа на ноктите на мястото, където нокътят е бил наранен. Най-често се дължат на травма, която може да е директно върху нокътя или да е върху пръста.

Заболявания като екзема, псориазис, инфекции по ноктите, също могат да причинят хоризонтални линии и бразди. При тях обикновено има и зачервяване на кожата около ноктите.

Ноктите ви се разслояват и чупят – какво означава?

Ако забележите каквито и да е промени в ноктите си, винаги се консултирайте с лекар. Това е най-разумното решение, за да отхвърлите възможни здравословни проблеми.

Коментирай