Здраве и красота

Здравословните ползи от сусамовото семе

Прекрасен начин да заредите диетата си с витамини, минерали, протеини, мазнини и антиоксиданти

05.05.2021г. / 16 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената имат невероятни ползи за здравето. Това важи с пълна сила и за сусамовото семе. Свикнали сме да го пренебрегваме и да го смятаме за безсмислена гарнитура към панирани ястия, но то далеч надхвърля това свое предназначение.

Добавянето на различни семена към диетата може да допринесе за обогатяването на менюто ви с изобилие от фибри, витамини, минерали, здравословни мононенаситени мастни киселини. В допълнение това допринася за контрола на теглото, холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, според Healthline.

7 причини да консумираме сусамово семе всеки ден

Сусамовото семе се отглежда в субтропичния климатичен пояс. Широко разпространено е в Азия, Африка и Южна Америка. Изключително богато е на витамините Е и В. Съдържа изобилие от растителни протеини, калций, мазнини. Всички те имат противовъзпалителен ефект и усилват въздействието на антиоксидантите в организма.

Сусамовото семе има незаменими ползи в отслабването и поддържането на здравословно тегло. Според TheHealthy то е много богато на фибри и протеини, както и полезни мастни киселини, които се усвояват за дълъг период от време. Това дава повече енергия на тялото и подпомага метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Сусамовото семе е бедно на въглехидрати, което допринася в контрола на кръвната захар и предпазва от резки повишавания на инсулина, което е в основата на процесите, свързани с трупането на мазнини.

4 семена за добро храносмилане

Освен това, когато се чувствате сити за дълго време, това ви предпазва от желание за посягане към калорични и вредни храни, обещаващи бърз прилив на енергия.

Сусамовото семе може да ви помогне да се справите с косопада. Маслото от сусамово семе, прилагано върху скалпа, може да допринесе за ускоряване на растежа на косата, за появата на нови косми, както и да повлияе благоприятно пърхота и сухотата в скалпа.

Сусамово олио и неговите ползи за здравето

Сусамовото семе може да се консумира сурово, печено или под формата на тахан. Когато избирате сусамов тахан обаче, внимателно четете етикетите и следете за съдържание на добавена захар. За предпочитане е да избирате натурален тахан без добавени захари за здравословни резултати.

Сусамовото семе може да се добавя към печени ястия с месо и зеленчуци, към салати, смутита, тестени печива. Това го прави лесно за включване към режима ви на хранене.

Коментирай