Здраве и красота

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

Скрити симптоми на недостиг на важни вещества

13.05.2021г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разнообразното хранене е ключово за доброто здраве. Полезните храни и балансът между внесените и изразходваните калории, въглехидрати, мазнини и протеини са решаващи за здравословното състояние на организма, както и оптималното телесно тегло. Витамините и минералите са още един изключително ключов фактор за нормалното и правилно протичане на всички функции в тялото. Липсата на витамини и минерали може да има сериозни последици за здравето.

Кое е най-доброто време за прием на определени витамини и минерали

Според healthline.com, хранителните дефицити могат да бъдат вследствие на лошо и неправилно хранене, драстични диети, изключване на големи групи хранителни вещества, прием на лекарства, стрес, както и комбинация от всички фактори.

Тъй като тялото ни не може да съхранява витамини и минерали, както и да ги синтезира, те трябва да бъдат постоянно приемани чрез храната. Неправилното хранене поставя много хора в дефицит на важни витамини и минерали, често без дори да подозират.

Кои са някои от скритите симптоми на дефицит на важни витамини и минерали?

Витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае по време на грип

Дефицит на витамин В12 – поява на изтръпване и иглички по ръцете и краката

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който се набавя предимно чрез месото, месните и млечните продукти. Много често вегетарианци и вегани страдат от недостатъчни нива на витамин В12. Той е съществен за производството на миелиновите обвивки на нервните клетки. Когато страдате от дефицит на В12, един от симптомите, които се проявяват най-напред е тръпненето и болките в пръстите на ръцете и краката.

Дефицит на желязо – промени в ноктите

Дефицитът на желязо може да доведе до анемия. Анемията се случва по много различни причини. Необходими са изследвания и консултация с лекар, за да се определи причината за появата ѝ, както и адекватното ѝ лечение. Един от признаците на дефицит на важния елемент желязо са промените в ноктите и кожата. Други симптоми са недостиг на въздух, усещане за студ, побеляване на крайниците, треперене, лесна уморяемост.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Дефицит на калий и магнезий – поява на мускулни крампи

Калият и магнезият са много важни минерали, участващи в провеждането на нервни импулси от нервната система към всички мускули, включително и сърцето. Ако страдате от недостиг на калий и магнезий е много вероятно най-напред да започнете да чувствате болезнени крампи и схващания на мускулите, а впоследствие и нарушения в сърдечния ритъм.

Възможни грешки, които допускате с приема на витамини

Дефицит на витамин А – затруднено зрение в тъмното

Размазаното зрение в сумрак или в тъмното може да е признак, че не ви достига витамин А. Той се среща в най-големи количества в оранжевите плодове и зеленчуци, както и в кръстоцветните. Витамин А участва в редица процеси на изграждане и правилно функциониране на очите, кожата, косата, ноктите. Дефицитът му може да предизвика увреждания и дегенерация на макулата и роговицата на окото, което да увреди зрението, пише healthline.

Витамини и минерали – мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета

Дефицит на витамин С – извити косми по тялото

Витамин С е водоразтворим витамин, който се губи лесно и не се съхранява в тялото. Набавяме си го чрез плодовете и зеленчуците. Той участва активно в синтеза на колаген, който е отговорен не само за младостта и еластичността на кожата, но и тази на кръвоносните съдове, съединителната тъкан и различни структури на кожата и тъканите. Един от признаците на дефицит на витамин С е появата на къдрави и странно растящи косми по окосмените части на тялото.

Витамини и минерали за добро храносмилане

Дефицит на витамин D – слаби кости и зъби

Знаем, че калцият е един от основните градивни минерали на костите и зъбите. Той обаче не може да се усвои без участието на витамин D. Ето защо, ако страдате от дефицит на витамин D е много вероятно да страдате и от загуба на костна плътност, лесна чупливост на костите и зъбите. Проверете нивата на този важен витамин, както и на калция в тялото си.

Коментирай