Здраве и красота

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Невинаги полезното е полезно само по себе си

07.01.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Приемането на добавки, богати на витамини и минерали, се е превърнало в начин на живот за много хора. Според последни проучвания обаче дългосрочното приемане на някои от елементите в добавките не само че не води до подобряване на здравословното състояние, но може и да навреди.

Кои са микроелементите, които не е добре да приемате под формата на добавка?

Калций

Чували сме за полезността на калция за костите. Той е препоръчван на хиляди жени по света в борбата срещу остеопорозата. За малките деца също калцият е важен за изграждането и здравината на костите. Срещу множество костни страдания също се предписва прием на калций.

Изследванията обаче показват, че калцият сам по себе си не работи точно така, както си мислим. Той не отива право върху костното вещество, за да го „запълни“ и направи по-здраво.

Всъщност по-голямата част от него се натрупва в меките тъкани. По този начин калциевите отлагания пречат сериозно на работата на кръвоносните съдове и сърцето. Те могат да се натрупат и в бъбреците и да спомогнат за образуването на камъни.

Вместо да приемате синтетичен калций, наблегнете на храни, богати на този минерал като зелени листни зеленчуци, сьомга, сардини, бобови, бадеми, броколи.

Желязо

Много хора по света страдат от анемия. Допълнителното количество желязо е начин за справяне с дефицита на желязо, който влияе на количеството кислород в клетките, както и продукцията на някои хормони.

Прекомерното натрупване на желязо под формата на добавки в тялото обаче крие много рискове. То може да предизвика увреждания на черния дроб, сърцето и панкреаса. Продължителното натрупване на този метал в органите може да предизвика възпаление, което да доведе до трайни увреждания на функционалните клетки.

Затова приемът на желязо трябва да е много добре балансиран и обсъден с лекар. Освен това желязо може успешно да се набавя и от хранителни продукти, най-вече зеленолистни зеленчуци, броколи, червено цвекло, черен дроб, бобови растения.

Витамин Е

Знаем, че витамин Е е полезен за сърцето, кожата, очите, ефективен е в превенцията на болестта на Алцхаймер и някои видове рак.

Според нови проучвания обаче витамин Е дори може да ускори развитието на някои видове рак, особено ако е приеман в по-големи количества. Високите дози витамин Е дори могат да повишат риска от ранна смъртност.

Витамините не са безобидни. Огромно значение има количеството, което се приема.

Йод

Йодът се свързва най-често с работата на щитовидната жлеза, тъй като участва в синтеза на някои от хормоните, произвеждани от нея. Балансът е много крехък, защото прекалено малките количества йод или пък твърде големите могат да причинят потискане на работата на жлезата или така наречения хипотиреоидизъм.

Натрупването на големи количества йод също може да се окаже канцерогенно и да доведе до развитието на някои видове рак.

Коментирай