Здраве и красота

Опасна ли е заушката?

12.11.2007г. / 08 14ч.
Вергиния Генова
Опасна ли е заушката?

Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболяване, което протича с висока температура, подуване и болезненост на една или повече от слюнчените жлези. Най-често се засягат околоушните слюнчени жлези.

Вирусът се предава по въздушно-капков път при директен контакт със заразен човек.

Ако сте в досег с кихащи и кашлящи болни, вероятността да пипнете заушка, ако не сте имунизирани е голяма.

Инкубационният период на заушката обикновено е 16-18 дни, но може да варира от 14 до 25 дни. Най-вече са опасни първите 7 дни след заразяването и последвалите 9 дни. Това е най-коварното при този вид болести, защото болестта се разпространява тихомълком, още преди да сме разбрали, че някой е заболял.

Боледуват предимно деца на възраст между 5 и 15 години. Обикновено възрастните хора са само преносители на заболяването. Най-често се разпространява през пролетта и зимата. Рискът от заушка е най-голям за тийнейджърите.

Обикновено след преболедуване от заушка се развива траен имунитет.

В миналото заушката е била един от бичовете на детската възраст. В наши дни след въвеждане на ваксината срещу заушка, честотата на заболяването в развитите държави е спаднала съществено.

В около една трета от заразените не се изявяват видими симптоми, насочващи директно към заушката. Като ранни симптоми може да посочим умерено висока температура, загуба на апетит, болки по тялото и главоболие.

Заушката обикновено протича с възпаление на слюнчените жлези, най-често страдат околоушни жлези. Възпалението предизвиква болка и подуване, което може да трае около 10 дни.

Не се препоръчва през това време да се консумират цитрусови плодове, защото предизвикват обилно слюноотделяне, което води до силна болка.

Вирусът може да предизвика възпаление и в други тъкани, като например да се възпалят обвивките и основното вещество на главния мозък, което се нарича менингоенцефалит. Менингоенцефалитът може да предизвика главоболие и повръщане, скованост във врата, припадъци, трудности в преглъщането и т. н.

Панкреасът също може да се възпали и да предизвика силна опасваща болка в горната част на корема.

Паротитът атакува яйчниците (оофорит) при момичетата и тестисите (орхит) при момчетата, особено когато възниква в юношеска възраст.

Орхитът (възпаление на тестисите) е най-сериозното усложнение при заушката. Протича със силна болка и подуване на тестисите.

Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса на паротита, което може да доведе до безплодие, но обикновено не се стига до там и болестта отшумява без усложнения.

Основни мерки, които може да се предприемат са следните:
Пълноценно хранене и прием на много течности (3-4 литра на ден)
Болкоуспокояващи и лекарства понижаващи високата температура.

В повечето случаи подуването и болката в околоушните жлези отшумява от само себе си за около седмица.

Предпазването от заушка се осъществява чрез ваксинация. Ваксината е силно ефективна и обикновено осигурява доживотен имунитет срещу заушка.

Първата доза от ваксината се инжектира на възраст между 12 и 15 месеца, а повторната ваксинация се извършва на 4-6 годишна възраст.

Всички деца трябва да бъдат ваксинирани. Лекарите поставят в графа изключение само децата с вроден имунен дефицит (родени с имунна система, неспособна да се бори с инфекции), деца подложени на лъчелечение или химиолечение по повод на ракови заболявания и такива, провеждащи дългосрочно лечение с кортикостероиди. Препоръчва се избягване на тази ваксинация и при деца с много тежки алергични реакции към яйца или лекарството неомицин.

Ваксината не трябва да се прилага на бременни жени, това може да се осъществи едва след раждането. Заушката е опасна за плода през първите три месеца от бременността и може да предизвика спонтанен аборт.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 4 години )
Поне веднъж като я изкараш, ще имаш имунитет за цял живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
:)) ( преди 6 години )
Боже боже колко *** има на този свят.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Raina ( преди 11 години )
Az imam zau6ka mn sum izduta ot lqvata strana na liceto boli me i mi e tvurdo imam temperatura i me boli cqloto tqlo edvam si dvija glavata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
еви ( преди 11 години )
това за заушката изглейда наистина сериозно мойе ли да ми кажете, мен ме боли около ухото и зъбите( там около зъбите) и 4аст от гърлото и малко ме боли главата. това симптоми ли са на заушка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар