Здраве и красота

ХОББ. Звучи забавно, какво е?

12.11.2007г. / 09 50ч.
Аз жената
ХОББ. Звучи забавно, какво е?

Тъй като въпреки сериозността си, тази болест продължава да е недооценена, а обществото ни да е крайно неинформирано, предположихме, че ще е добра идея да ви разкажем.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) или “болестта на пушачите” е комбинация от хроничен бронхит и белодробен емфизем. Първото е заболяване, при което дихателните пътища се възпаляват и в резултат се получават кашлица и отделяне на храчки. Емфиземът, от друга страна, се състои в трайно разширение на алвеолите в белия дроб в резултат на разрушаване на еластичните влакна в стените им (алвеолите са местата, където кислородът се поема, а въглеродният двуокис се отделя).

Гадно. И какво?

ХОББ е фатална белодробна болест, която годишно убива повече хора, отколкото рака на белите дробове и рака на гърдата, взети заедно. Вероятно именно, защото е недооценена, ХОББ е единствената причинителка на смърт, статистиките за която нарастват. Счита се, че до 2020 година ще е третата най-голяма причина за смъртност в света след инфарктите и инсултите и ще е причина за повече от 6 милиона смъртни случая на година. Всеки час ХОББ взима по 250 жертви по света.
Ефектът на ХОББ върху качеството на живот на болния човек също не е за пренебрегване: той става притеснен, отчаян и депресиран и изпитва изтощение, което се отразява на активността му, както и на изпълнението на елементарни всекидневни дейности като например изкачването на стълби. Най-често промените при ХОББ настъпват бавно, постепенно и неусетно, в резултат на което човек привиква към симптомите или ги отдава на процеса на “стареене”.
ХОББ вреди също толкова на икономиката, колкото и на индивида. Разходите, свързани със лечението на болестта в Европа се изчисляват на: €4.7 милиарда за приходящ болен, €2.9 милиарда за болнично лечение и €2.7 милиарда за лекарствени медикаменти.
Лично нас, като жени, ХОББ трябва да ни вълнува, защото броят на жените пушачки застрашително нараства и все повече жени ще започнат да страдат от нея в бъдеще. Ние носим и отговорност като майки, защото макар че сме необразовани по отношение на ХОББ, трябва да се погрижим нашите деца да знаят повече от нас, за да могат да се предпазят. Трябва да се борим за нашето здраве и за здравето на близките. Наше право е да се изправим срещу нужните органи и да изискаме повече грижа, по-голямо внимание и по-добро образование по този въпрос.

Като член на Европейската федерация на хората с увреждания на дихателните пътища (ЕФА), Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) ще отбележи световният ден на ХОББ, 14 Ноември, като организира мащабно измерване на дишането пред Министерството на здравеопазването в София. Като продължение на борбата с болестта, АББА ще се изправи и срещу тютюнопушенето – основният причинител на ХОББ, с кампания, част от която ще е фото конкурс на тема “Дишам свободно без тютюнев дим”. Участниците ще могат да следят развитието на конкурса в специално създаден уеб сайт, а финалистите от конкурса ще бъдат показани на изложба в София. От фотографията победител ще бъде направена пощенска марка, която ще бъде пусната в обръщение през 2009 г.
Предоставя ви се шанс да станете част от глобалната битка с тази страшна болест – не го пропускайте!

\n

Мистериозните Е-та в храните

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nikoleta Iordanova o ( преди 11 години )
Vsichko vav malki dozi e polezno,dori i zmiiskata otrova spored medicite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пламен ( преди 11 години )
Спрях цигарите от веднъж по стечение на обстоятелствата беше на 22.03:))) Правя повечето от тези неща който са описани по горе като повече движение (сутрешен крос) плодове, повече течности и т.н. и се чувствам някакси по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Uliq ( преди 11 години )
ZABOLQVANETO SE PRI4INQVA OT TSIGARITE I VAPREKI TOVA,PUSHACHITE NE SI DAVAT SMETKA KOLKO SI VREDQT.PROIZVODITELITE NA TSIGARI SASHTO.TRQBVA DA POGLEDNEM REALNOSTTA, ZA DA SE SPASIM.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
daniela ( преди 11 години )
mnogo lo6o zaboliavane porodeno ot cigarite za jalost ne e samo tova.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар